«Δεν βοηθά τον διάλογο ο Ακιντζί»

Σωρεία πολιτικών αντιδράσεων για το περιεχόμενο της συνέντευξης του Τ/κ ηγέτη
Με επικριτικό τόνο τοποθετήθηκαν, τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα, για τα όσα ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξή του ο Μουσταφά Ακιντζί

Η παρούσα διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού «είναι η τελευταία ευκαιρία», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», προκαλώντας σωρεία

πολιτικών αντιδράσεων στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την άποψη πως εάν δεν μπορέσουν να εξεύρουν λύση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η νεότερη γενιά θα αρχίσει «να συζητά διαφορετικά μοντέλα», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι πιστεύει «πως μπορούμε να βρούμε λύση μέσα στο 2016». Θεωρεί πως μετά τον Μάιο «θα είμαστε σε θέση να δούμε μια ταχύτερη πρόοδο». Ο Τ/κ ηγέτης τοποθετήθηκε και για το κόστος της λύσης, λέγοντας ότι «θα είναι μια ακριβή λύση, αλλά πρέπει να πω ότι η μη λύση θα είναι πιο ακριβή».

Στη συνέντευξη, ο κ. Ακιντζί απάντησε σε ερωτήσεις για όλα τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, τη στάση της Τουρκίας, για το φυσικό αέριο, την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, τις χωριστές πλειοψηφίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διζωνικότητα, το περιουσιακό, τους χάρτες, τα Βαρώσια, το λιμάνι της Αμμοχώστου και άλλα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως «δεν θέλω ένα σύστημα, στο οποίο ο συνεργάτης μου θα αισθάνεται υπό την απειλή όσο εγώ νιώθω ασφαλής», διευκρινίζοντας ότι «δεν λέμε ότι οι εγγυήσεις δεν θα αλλάξουν, ότι θα μείνουν αμετάβλητες».

Πρόσθεσε πως «όταν τελειώσουμε όλα τα άλλα θέματα και μια νέα κατάσταση προκύψει, θα καθίσουμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις και θα βρούμε μια φόρμουλα, που θα είναι αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες». Για το περιουσιακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ιδιοκτησία, αλλά εδώ το σημαντικό είναι πώς αυτό το δικαίωμα θα ασκηθεί. Θα μπορούσε να είναι με επιστροφή, με μερική επιστροφή, με αποζημίωση, με άλλη περιουσία», σημείωσε και παρέπεμψε στην υπόθεση Δημόπουλος για απαντήσεις.

«Συνεντεύξεις δεν βοηθούν τον διάλογο»
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χθες πως δηλώσεις ή συνεντεύξεις που αφορούν την ουσία των συζητήσεων δεν βοηθούν τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κυπριακό.

«Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από αέρος διαπραγμάτευση, μέσα από συνεντεύξεις ή μεγαλόστομες δηλώσεις, το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η δική μας η πλευρά, «που επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη λύση του Κυπριακού, παραμένει σοβαρή, προσηλωμένη στον στόχο για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση».

«Δεν θα λυθεί με δημόσιες δηλώσεις»
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι, «όπως έχει πει πολλές φορές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι και η θέση του ΔΗΣΥ, το Κυπριακό το αξιολογούμε εντός των συνομιλιών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κυπριακό δεν λύθηκε και δεν θα λυθεί με δημόσιες δηλώσεις». Αφού είπε πως διάβασε «με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Ακιντζί», σημείωσε ότι «υπάρχουν και θέματα που κινούνται προς μία κατεύθυνση που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά υπάρχουν και κάποια ζητήματα που θεωρώ πως είναι σημαντική πρόοδος να ακούς από τον Τ/κ ηγέτη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ότι πρέπει να νιώθει άνετα και η ε/κ πλευρά».

«Προκαλεί σύγχυση ο Ακιντζί»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε ότι, όσα αναφέρει ο Ακιντζί στη συνέντευξη, προκαλούν σύγχυση. «Από τη μια αναφέρεται μεν στον σεβασμό του δικαιώματος εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών, από την άλλη όμως επιμένει σε αναφορές που το αμφισβητούν. Το ΑΚΕΛ αναμένει από τον Τ/Κ ηγέτη ότι θα σεβαστεί τη σχετική σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ. Η σύγκλιση προβλέπει πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας. Προβλέπει, παράλληλα, ότι τα εκλογικά δικαιώματα, από ένα ποσοστό και πάνω που θα συμφωνηθεί, θα ασκούνται σε κοινοτική και όχι σε εδαφική βάση, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Ε/κ να είναι σε θέση να ελέγχουν και να διοικούν από μόνοι τους και την τ/κ ομόσπονδη πολιτεία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως, δυστυχώς, ο Ακιντζί επανέλαβε τις πάγιες, διαχρονικές και αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις. «Επιμένει στις εγγυημένες πλειοψηφίες και τις εγγυήσεις. Επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία και στους "χρήστες". Η εικόνα του κ. Ακιντζί αλλά και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει κάποιοι βλέπουμε να καταρρέουν μέρα με την ημέρα», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Αραδιάζει ασύστολα ψέματα ο Αναστασιάδης»
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου δήλωσε πως «πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο στα ασύστολα ψέματα που μας αραδιάζει καθημερινά η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Προκαλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μας διαψεύσει ότι δεν καταθέσαμε ολοκληρωμένη Στρατηγική για λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει να πολιτεύεται με ψέματα», υποστήριξε ο κ. Αποστόλου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κ. Ευσταθίου διερωτήθηκε «για ποιο λόγο η κυβέρνηση-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και η κατεστημένη ελίτ επιμένουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας "μοναδικής ευκαιρίας" για λύση του Κυπριακού». Πρόσθεσε πως «όταν ο συνομιλητής σου επιμένει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι βασικές ελευθερίες στην Κύπρο και ότι η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα είναι πάντοτε δυνατή, πώς είναι δυνατό να διαβλέπεις "πρόοδο";».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «συνεχίζει το αρνητικό ρεσιτάλ του ο κ. Ακιντζί, ο οποίος εξισώνει τους Κύπριους με τους αλλοδαπούς Ευρωπαίους πολίτες και ζητά εκβιαστικά εκ περιτροπής προεδρία». Ο κ. Περδίκης θεωρεί πως ο Τ/κ ηγέτης «επαναλαμβάνει τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις των προκατόχων του και ισοπεδώνει την αντίληψη που θέλουν να δημιουργήσουν Προεδρικό και ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ για θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα