Εκπρόσωπος: Δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίου

Δεν τίθεται ούτε θέμα πιέσεων προς την πλευρά μας αλλά ούτε και θέμα ανοίγματος κεφαλαίου για την Τουρκία στην αυριανή Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι «η κατάσταση πραγμάτων για την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη δυνατή στις Βρυξέλλες». Κληθείς να σχολιάσει -στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του Γρηγόρη Αυξεντίου, στον ιερό ναό Τιμίου Σταυρού στα Πάνω Πολεμίδια- το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων

στην ε/κ πλευρά για άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας». Τόνισε πως «δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία.

Η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό προς την Κυπριακή Δημοκρατία κράτος», διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε πως αυτό εναπόκειται, όπως και για όλες τις υποψήφιες χώρες, αποκλειστικά και μόνο στο κατά πόσον αυτές οι χώρες εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους. Η Τουρκία έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «άρα, δεν τίθεται και θέμα πιέσεων ή προτροπών από τρίτους». Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και είναι σε όλους γνωστές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι, σε συνδυασμό και με τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή Σύνοδο, η κατάσταση πραγμάτων για την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη δυνατή στις Βρυξέλλες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν από την έναρξη της Συνόδου, θα έχει σήμερα στις εννέα το πρωί συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στις δέκα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με κύρια θέματα συζήτησης το Κυπριακό και την κατάσταση πραγμάτων, «για το πώς προχωρεί η διαδικασία, για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία αλλά και για την ανάγκη, επιτέλους, η Τουρκία μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα