Δεν ανησυχεί τη Λ/σία η αναθέρμανση σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

Η αναθέρμανση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τις στρατηγικής σημασίας σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ για τον ενεργειακό διάλογο δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο.

Υπάρχουν, είπε, ακόμη θέματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση, τόνισε, είναι σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ και ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ξεκάθαρη θέση του Ισραήλ είναι

ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν θα είναι εφικτό να υπάρξει η όποια ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι διπλωμάτες από το Ισραήλ και την Τουρκία πραγματοποιούν συνομιλίες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σχεδόν έξι χρόνια μετά το σοβαρό επεισόδιο τον Μάιο του 2010 με την εισβολή Ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», με αποτέλεσμα το θάνατο 10 Τούρκων αμάχων, στο πλαίσιο κινητοποίησης ενάντια στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με διαρροές στα ΜΜΕ οι δύο χώρες επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, ώστε να ξεκινήσουν συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με την κατασκευή αγωγού που θα προμηθεύει με πετρέλαιο και φυσικό αέριο την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα