Δείπνο άνευ ουσίας

Δεν έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναλαμβάνει πλέον να συνεχίσει τις επαφές με τους δύο ηγέτες, προκειμένου οι συνομιλίες να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες βράδυ ο ΟΗΕ

Δείπνο μακράς διαρκείας χωρίς, ωστόσο, να συνοδεύεται από ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα είχαν χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση που διοργάνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και κράτησε

τέσσερεις περίπου ώρες κατέληξε σε ένα κοινό λιτό κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα αναλάβει πλέον να συνεχίσει τις επαφές με τους δύο ηγέτες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν.

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, στο πλαίσιο του δείπνου έγινε μία ανοικτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το πέρας του δείπνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να μην προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και περιορίστηκε στο να παραπέμψει στο κοινό ανακοινωθέν. Πάντως Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όταν αρχικά αφίχθησαν στο Λήδρα Πάλας, εισήλθαν στο ξενοδοχείο από διαφορετικές εισόδους

Ο καθένας το βιολί του
Πληροφορίες ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης εμπιστοσύνης και φιλίας για την εξεύρεση λύσης, ενώ από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα αλλά και στα ΜΟΕ.

Με βάση τα πιο πάνω γίνεται αντιληπτό πως η προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στάθηκε αδύνατη και παρά τις αρχικές προσδοκίες των Ηνωμένων Εθνών για εξασφάλιση ημερομηνίας για επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι τέτοιο μοιάζει προς το παρόν ανέφικτο.

Πιέζουν οι υποστηρικτές της λύσης
Στο μεταξύ ομάδα Ε/κ και Τ/κ υποστηρικτών της λύσης που μαζεύτηκαν έξω από το Λήδρα Πάλας κρατούσε πανό, απαιτώντας «λύση τώρα». Ο κόσμος που μαζεύτηκε στο Λήδρα Πάλας, στην εκδήλωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος, ζήτησε από τον κ. Έιντε όπως επιτραπεί σε αντιπροσωπία τους να επιδώσει μήνυμα στους δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στο δείπνο.

Τελικά, το μήνυμά τους το παρέδωσαν στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Στον χώρο βρέθηκαν, επίσης, μέλη της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος, η Πόλη μας» με πανό στα ελληνικά και τα τουρκικά υπέρ της λύσης. Ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και είπε ότι θα διαβιβάσει το αίτημά τους στους δύο ηγέτες. Ένα από τα πανό έγραφε «Λύση τώρα - 1963 - 1974 - 2017. Κανεί, λύση τώρα».

Προσδοκίες για ανταπόκριση
Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα χθες το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο δείπνο, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

«Ας ελπίσουμε ότι απόψε θα πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα και θα οδηγήσει στην επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ειδικότερα που ξεφεύγουν του πλαισίου, το οποίο κατά καιρούς έχει συμφωνηθεί. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις που δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και είχαν καθοριστική σημασία στο να οδηγηθούμε σε αποτυχημένες προσπάθειες», τόνισε.

Χρονοδιάγραμμα από Ακιντζί
Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως αν υπάρχει βούληση είναι δυνατόν να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός δύο μηνών και αυτός θα είναι ο στόχος. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο εγκάθετος της Άγκυρας ανέφερε πως, αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Έθνη καταστήσουν τη «διπλωματία του πήγαινε-έλα» πιο παραγωγική, τον Απρίλη ή τον Μάη θα διαφανεί αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη ή όχι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να παρουσιάσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τ/κ, διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά μπορεί το καλοκαίρι να αρχίσει τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο και να υπάρξει ένταση, όπως το 2014, αλλά και ότι με δεδομένο τις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Δημοκρατία αν δεν υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις τον Απρίλη ή τον Μάη, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί για τον Μάρτιο του 2018 και η διαδικασία να καταστεί πιο προβληματική. Χαρακτήρισε, επίσης, ως μη θετική τη στάση της ε/κ πλευράς στα θέματα ΜΟΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα