Ένα δείπνο δεν φέρνει την "Άνοιξη" στο Κυπριακό

Το δείπνο της Κυριακής, μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι στην περίπτωση του Κυπριακού ένα δείπνο δεν φέρνει την "Άνοιξη".

Το πολυαναμενόμενο δείπνο, δεν απέδωσε, σε επίπεδο ανακοινώσεων τουλάχιστον, τους καρπούς που προσδοκούσαν τα Ηνωμένα Έθνη, που ήταν και οι οικοδεσπότες.

Τα αποτελέσματα του δείπνου, το οποίο κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών, χώρεσαν σε μια λιτή κοινή δήλωση Αναστασιάδη-Ακιντζί,

έκτασης μόλις πέντε γραμμών, την οποία δημοσιοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη, μετά το πέρας του δείπνου.

Διαβάστε σχετικά: Δεν δημιουργήθηκε καν έδαφος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Από το δείπνο της 2ας Απριλίου 2017, θα πρέπει να κρατήσουμε κάποια βασικά στοιχεία:

Τη διάρκεια του δείπνου, η οποία ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες, γεγονός που δείχνει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί, είχαν μια εκτενή συζήτηση, κυρίως σε ότι αφορά στο πως θα συνεχιστεί η διαδικασία, σε επίπεδο μεθοδολογίας, περιεχομένου αλλά και χρονικού πλαισίου. Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι έγινε μεταξύ των δυο, τουλάχιστον ανταλλαγή απόψεων, σε όλα τα πιο πάνω, έστω κι αν δεν ανακοινώθηκε κάτι συγκεκριμένο, με το πέρας του δείπνου.Την αναφορά στο ότι «οι ηγέτες τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στο εξωτερικό». Ως γνωστό στις 4 Απριλίου ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και στις 6 Απριλίου με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δυο συναντήσεις που κρίνονται ως άκρως σημαντικές για την μετέπειτα έκβαση της διαδικασίας, καθώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση στις συναντήσεις αυτές. Ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη στη συνέχεια της πορείας για την επίλυση του Κυπριακού, είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί στη συνάντηση Γκουτέρες-Ακιντζί, ενώ τα όσα αφορούν στο ενωτικό δημοψήφισμα αλλά και τις τέσσερις ελευθερίες τούρκων υπηκόων μετά τη λύση, είναι θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση Γιούνκερ-Ακιντζί.Θα συνεχιστούν όπως αναφέρει η κοινή δήλωση, οι επαφές Έιντε με τους δυο άνδρες, για να δημιουργηθεί έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών. Το γεγονός αυτό, παραπέμπει στο ότι ακόμα υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών αλλά ενδεχομένως και στο ότι αναμένονται εξελίξεις σε μέτωπα, εκτός του τραπεζιού διαπραγμάτευσης, που ωστόσο επηρεάζουν άμεσα τα θέματα της διαπραγμάτευσης.Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι βασική προϋπόθεση Ακιντζί για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις, αποτελούσε η ψήφιση από τη Βουλή, της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, σε σχέση με τον καθορισμό των αναφορών για επετείους στα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, 7 Απριλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα, η εμμονή αυτή του Ακιντζί, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών, μιας κ ο τ/κ ηγέτης τη θεωρεί ως προαπαιτούμενο.Θα πρέπει να προστεθεί επίσης στα πιο πάνω, το γεγονός ότι το τουρκικό δημοψήφισμα ολοκληρώνεται στις 16 Απριλίου, αλλά και το ότι αναμένονται πολύ σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με τα ενεργειακά στην Κύπρο, με την υπογραφή συμβολαίων με εταιρείες, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν επίσης ότι ο Μουσταφά επέμεινε στην αναγκαιότητα να υιοθετηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Με όλα τα πιο πάνω ως δεδομένα, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχουν έντονες και σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών, ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπάρχουν ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά, τα οποία ενδεχομένως να καθορίσουν και τη συνέχεια των συνομιλιών, τα οποία δεν αφορούν το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμέσως επόμενες μέρες και οι επαφές που θα γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα, θα αποδείξουν, αν το δείπνο αυτό θα αποφέρει καρπούς ή αν οι διαφορές στην προσέγγιση και στις θέσεις των δυο πλευρών θα παραμείνουν τόσο μεγάλες, που δεν θα επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα