Χάρης: «Τέλος» το Ταμείο Αλληλεγγύης για φέτος

Ταμείο Αλληλεγγύης «τέλος» για φέτος, διαμήνυσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά την καταψήφιση του κονδυλίου των 25 εκ. ευρώ από την Επιτροπή Οικονομικών της.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να επανέλθει με νέα πρόταση επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα επιμείνει με το νέο έτος.

«Η Κυβέρνηση έχει σχέδιο και πλάνο υλοποιήσιμο. Δεν υποσχόμαστε

πράγματα τα οποία υπερβαίνουν το όριο του εφικτού, αλλά θα επανέλθουμε και με εισήγηση και με διάθεση πόρων, έστω από το 2018 και με τις ρυθμίσεις στη νομοθεσία που προφανώς χρειάζονται. Όλα αυτά όμως δεν ήταν λόγοι απόρριψης της δημιουργίας ταμείου», ανέφερε.

«Φέτος χάσαμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε την συσσώρευση πόρων και χρημάτων. Κακώς και λυπούμαι γι’ αυτό. Φέτος είχαμε το περιθώριο να κάνουμε το πρώτο βήμα αντί να μοιράζουμε κούφιες υποσχέσεις, αλλά το απορρίψαμε», τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι υπήρξε προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την πρόταση για ανακούφιση των ζημιωμένων της κρίσης μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και ότι ενδεχομένως να επρόκειτο για πυροτέχνημα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε σαρκαστικά λόγο για διαφημίσεις και εξαγγελίες οι οποίες ακούγονται και υπόσχονται αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων, όπως και πριν τις περσινές βουλευτικές εκλογές.

«Υποθέτω ότι τέτοιες προσεγγίσεις είναι τεκμηριωμένες και κοστολογημένες και δεν ήταν σοβαρή και αξιόπιστη μια πρόταση που έλεγε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα ταμείο, παρά να μοιράζουμε ψεύτικες υποσχέσεις και ανέφικτα πράγματα στους συμπολίτες μας που έχουν πληρώσει δυσανάλογο τίμημα λόγω των λαθών και των παραλήψεων του παρελθόντος που οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», είπε ειρωνικά.

Πρόσθεσε δε ότι τώρα που η Κύπρος έχει σταθεί στα πόδια της και που μπορεί να ξεκινήσει να «βάζει λεφτά στην άκρη» θα πρέπει να το πράξει, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω της καταψήφισής του κονδυλίου από την Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, αυτό το μέτρο θα λαμβανόταν στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής που θα περιόριζε το, ομολογουμένως, δυσβάσταχτο βάρος που μερίδα συμπολιτών μας έχει υποστεί.

Υπενθύμισε επίσης ότι παράλληλα «τρέχει» παρόμοιο σχέδιο με πολύ μεγάλη δαπάνη που θα καλύψει την μεγαλύτερη μερίδα επηρεαζόμενων από το κούρεμα που είναι των ταμείων προνοίας.

Στην παρατήρηση ότι η Κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πως δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι από τις 60.000 των ταμείων προνοίας δεν καλύπτονται μόνο μερικές εκατοντάδες που ήδη έχουν ήδη αποζημιωθεί από τους φορολογούμενους σε πολύ μεγάλο βαθμό, αποκαλώντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «κοινωνική πρόκληση».

«Οι άλλοι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν αν ότι δεν έχουμε μερικά δισεκατομμύρια στην άκρη; Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, βουλευτής τρίτης θητείας, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, δεν γνωρίζει ότι δεν μπορούμε να απλώσουμε το χέρι μας σε ένα ταμείο και να αντλήσουμε μερικά δισεκατομμύρια από αυτά που υπόσχεται;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι του δημιουργεί τεράστια εντύπωση να υπάρχει έστω δημοσιογραφικά μια τέτοια απορία.

Τέλος, επισήμανε ότι κοινοβουλευτικά ο ΔΗΣΥ ήταν πάντοτε ενάντια στην πολιτική των μεγάλων ελλειμμάτων της προηγούμενης Κυβέρνησης, όταν το κράτος δαπανούσε ένα δισ. ευρώ τον χρόνο από «λεφτά που δεν είχε».

Keywords
Τυχαία Θέματα