Χάνουν έδρες οι μεγάλοι, κερδίζουν έδαφος οι μικροί

Με κινούμενη άμμο θα προσομοίαζε η κατανομή των εδρών της νέας Βουλής, εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές. Δημοσκόπηση της εκπομπής "Σίγμα - Κάλπη", καταδεικνύει απώλεια εδρών από τα μεγάλα κόμματα και μετατόπιση τους στα χέρια των μικρών κομμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή.

Η

δημοσκόπηση, καταγράφει απώλεια δύο εδρών από τον ΔΗΣΥ, δύο εδρών από το ΑΚΕΛ και μία έδρα από την ΕΔΕΚ. Τις έδρες φέρονται να κερδίζουν η Συμμαχία Πολιτών (2), η Αλληλεγγύη (2) και μία έδρα οι Οικολόγοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχουν είσοδο τους στη Βουλή. Με τα σημερινά δεδομένα της δημοσκόπησης, η κατανομή των εδρών διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΗΣΥ 18 έδρες

ΑΚΕΛ 17 έδρες

ΔΗΚΟ 9 έδρες

ΕΔΕΚ 4 έδρες

Συμμαχία 3 έδρες

Οικολόγοι 2 έδρες

Αλληλεγγύη 3 έδρες

"Μαχαίρι" στην αποχή

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά στην αποχή, η οποία -με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης- δείχνει να περιορίζεται στο 16% και να μειώνεται περίπου κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Σίγουροι οι "πέντε", στο όριο οι "δύο"

Η πρόθεση ψήφου, αναδεικνύει ως πρώτο κόμμα με ποσοστό 22% τον ΔΗΣΥ, δεύτερο κόμμα με ποσοστό 17,4% το ΑΚΕΛ, τρίτο το ΔΗΚΟ με 10% και ακολουθούν η Συμμαχία Πολιτών με 4,6%, η ΕΔΕΚ με 4,2%, οι Οικολόγοι με 3,1%, η Αλληλεγγύη με 3% και το ΕΛΑΜ με 2,3%. Κόμμα εκτός των προαναφερθέντων επιλέγουν το 3,3% των ψηφοφόρων.

Με τα εν λόγω ευρήματα, πέντε κόμματα κόβουν το νήμα της εισόδου στη Βουλή, ενώ δύο (Οικολόγοι και Αλληλεγγύη) εμφανίζονται αρκετά κοντά στο όριο, έτσι ώστε με την αναγωγή να εκτιμάται ότι είναι αρκετα πιθανή η είσοδός τους.

Συσπείρωση = ΑΚΕΛ

Τη μεγαλύτερη συσπείρωση καταγράφει το ΑΚΕΛ με ποσοστό 72%. Το παιχνίδι της συσπείρωσης, ωστόσο, φαίνεται να χάνει η ΕΔΕΚ με ποσοστό 49%. Ο ΔΗΣΥ καταφέρνει να ρίξει στον κουβά της συσπείρωσης το 65% των ψηφοφόρων του, ενώ το ΔΗΚΟ το 60%.

Αβέβαιοι για τον... "καπετάνιο"

Αίσθηση, προκαλούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης όσον αφορά στον πρόεδρο της Βουλής. Εφτά στους 10 πολίτες (73%) δεν έχουν αποκρυσταλλωμένη γνώμη ως προς το ποιος είναι ο καταλληλότερος για την προεδρία του Σώματος. Το 7% θεωρούν καταλληλότερο τον "κανένα", ενώ τον Νικόλα Παπαδόπουλο προκρίνει το 5% των πολιτών, τον Αβέρωφ Νεοφύτου το 4% και το 3% τον Άντρο Κυπριανού. Ακολουθούν η Ελένη Θεοχάρους με 2% και ο Γιώργος Λιλλήκκας με 1%.

Ταυτότητα έρευνας

Τύπος: Ποσοτική, Μέθοδος συλλογής δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το κέντρο της Prime Consulting, Κάλυψη: Παγκύπρια, Δειγματοληψία: 838 άτομα 18+, Χρόνος: 4/5/2016 - 7/5/2016, Εταιρεία: LS Prime Market Research &Consulting Ltd, Στατιστικό σφάλμα: (+/-) 3,4%

Διαβάστε αύριο αναλυτικό ρεπορτάζ στη "Σημερινή".

Keywords
Τυχαία Θέματα