Λήδρα Πάλας:Δικοινοτικό σεμινάριο για τη βία στην οικογένεια

Δικοινοτικό σεμινάριο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στην οικογένεια στην Κύπρο με την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και γνώσης διοργάνωσαν σήμερα, στο Λήδρα Πάλας, οι Τεχνικές Επιτροπές για το Έγκλημα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Mιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της ε/κ ομάδας στην Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα και θέματα Εγκληματικότητας , καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου

Κύπρου Αντρος Καπαρδής ανεφερε ότι η εκδήλωση έχει κατ` αρχάς ένα συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου του θετικού κλίματος που επικρατεί μετά την επανέναρξη των συνομιλιών ,οι οποίες δημιουργούν ελπίδες για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό στο εγγύς μέλλον.

Ταυτόχρονα, είπε, είναι και μια ευκαιρία για τους ειδικούς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας για την πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στην οικογένεια.

"Πολυδιάστατο το φαινόμενο της βίας"

Το φαινόμενο της βίας στην οικογένεια, πρόσθεσε, είναι πολυδιάστατο και για την αντιμετώπιση του είναι αναγκαία η συνεργασία των διαφόρων αρμόδιων υπηρεσιών και τμημάτων και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

Ανέφερε ότι σε μια ομόσπονδη Κύπρο, φαινόμενα όπως είναι η βία στην οικογένεια θα τυγχάνουν χειρισμού από το ομόσπονδο κράτος, προσθέτοντας ότι γίνονται σκέψεις για την υιοθέτηση και εφαρμογή μηχανισμών και διαδικασιών για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. “Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος” σημείωσε.

Ο επικεφαλής της τ/κ ομάδας στην τεχνική επιτροπή Χακκί Ονέν δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει να τύχει αποτελεσματικής αντιμετώπισης και από τις δύο κοινότητες.

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης

Αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ότι οι πολλές συγκρούσεις που έζησε το νησί είχαν ως αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη και η συνεργασία μεταξύ των Ε/κ και των Ε/κ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να οικοδομήσουμε ξανά αυτή την εμπιστοσύνη προκειμένου να ζήσουμε σ` αυτή την χώρα ειρηνικά και χωρίς συγκρούσεις.

Η Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα και θέματα Εγκληματικότητας, όπως είπε, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, επιλύοντας καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ε/κ και οι Τ/κ με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ανταλλαγή εγκληματιών

Είπε, επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ανταλλαγή εγκληματιών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. Ανέφερε ωστόσο ότι η ε/κ πλευρά είναι κάπως “απρόθυμη” σ` αυτό το ζήτημα για πολιτικούς λόγους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την επανέναρξη των συνομιλιών θα συμβάλει στην επίλυση και αυτού του ζητήματος της ανταλλαγής εγκληματιών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. “Εμείς δεν θέλουμε να κρατάμε όσους διέπραξαν κάποιο έγκλημα στην ε/κ πλευρά”, είπε.

Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη προώθησης της εκμάθησης της τουρκικής και της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία και στις δύο πλευρές, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο που θα πρέπει να παίξουν τα ΜΜΕ για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση της συμβίωσης και συμφιλίωσης των Ε/κ και των Τ/κ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης οι επικεφαλής της ε/κ και τ/κ ομάδας στην Τεχνική Επιτροπή για τα Ανθρωπιστικά Θέματα, Άριστος Τσιάρτας και Ufuk Turganer, καθώς επίσης και ο Ανώτερος Αστυνομικός Σύμβουλος της ΟΥΝΦΥΚΙΠ, συνταγματάρχης Andrii Sachavo, εκ μέρους της Ειδικής Αντιπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα