"Θεσμικό κώλυμα", σε σχέση με την αξίωση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

Θεσμικό κώλυμα φαίνεται να προκύπτει σε σχέση με την αξίωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, για εγγραφή θέματος συζήτησης στη Βουλή, αναφορικά με τη διαδικασία, την οποία ακολούθησε ο Γενικός Εισαγγελέας, για την εξέταση των εναντίον του παραπόνων, από αστυνομικό φάκελο που του παραδόθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, σε πρόσφατη άτυπη συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Νομικών της Βουλής,

ηγέρθη ο προβληματισμός κατά πόσον το κοινοβούλιο νομιμοποιείται να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Νομική Υπηρεσία.

Τα μέλη της Επιτροπής, στο πλαίσιο της άτυπης συζήτησης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Βουλή δεν έχει τη δικαιοδοσία άσκησης ελέγχου στη Νομική Υπηρεσία διότι εγείρεται, ενδεχομένως, θεσμικό ζήτημα, αφού η Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητος θεσμός.

Πάντως, το Sigmalive έθεσε το ερώτημα, «γιατί η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, αφού τα ζητήματα της Κεντρικής Τράπεζας τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεδομένου ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητος θεσμός;». Η απάντηση είναι ότι «η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε το θέμα της Κεντρικής Τράπεζας από πλευράς θεσμικών ευθυνών, που προέκυπταν για το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα μετά τους νόμους, που ψήφισε η Βουλή για την εξυγίανση και την κρατική συμμετοχή στις τράπεζες και άρα οι δύο περιπτώσεις δεν είναι όμοιες».

Επιπλέον, όπως μας αναφέρθηκε, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει εγγραφή θέματος στη Βουλή, αφού δεν είναι βουλευτής.

Ομήρου: Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είθισται να εγγράφει θέματα

Ουδείς εκτός βουλής εγγράφει ή ζητεί εγγραφή θέματος στη Βουλή , δήλωσε στο Sigmalive ο Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι «βεβαίως δικαιούται να αποταθεί σε βουλευτή ή σε κόμμα που εκπροσωπείται στη βουλή, την εγγραφή ζητήματος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είθισται να εγγράφει θέματα στη Βουλή, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα