Εκβιάζει με… χρεοκοπία η Ελλάδα υποστηρίζει το Spiegel

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και απειλεί με στάση πληρωμών», αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel που σχολιάζει τις δηλώσεις Βαρουφάκη, αλλά και την σημερινή τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ότι η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι το ΔΝΤ.
Το μήνυμα που στέλνει το γερμανικό περιοδικό μαρτυράει και τον προβληματισμό των δανειστών με τις

αντιδράσεις τους να είναι άμεσες απέναντι στην ελληνική πλευρά, καθώς το δημοσίευμα κάνει σαφή αναφορά σε «απειλή» εκ μέρους της Ελλάδος για «στάση πληρωμών», κάτι που φέρνει πιο κοντά την χρεοκοπία.
Ειδικότερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε δηλώσεις του σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ανέφερε: «Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. Υπάρχουν χρήματα μόνο για μισθούς και συντάξεις τον ερχόμενο μήνα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Παράλληλα, ανέφερε πως «υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, αυτά διασφαλίζουμε, δεν έχουμε να δώσουμε, όμως, στους δανειστές γιατί ότι είχαμε το δώσαμε».

Παράλληλα ο συντάκτης του άρθρο του Spiegel επισημαίνει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως πρώτα θα πληρώσει τις συντάξεις των Ελλήνων και, εν συνεχεία, θα εξυπηρετηθούν οι πιστωτές των Αθηνών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι προτιμά να αφήσει απλήρωτο το ΔΝΤ από ότι τον ελληνικό λαό.


"Η ώρα της χρεοκοπίας"
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel υποστηρίζει σήμερα πως η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού στις 5 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταφέρει να βρει τα χρήματα.
Το άρθρο αναφέρει πως η χώρα βρίσκεται δύο εβδομάδες πριν την χρεοκοπία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απειλεί με στάση πληρωμών στις αρχές Ιουνίου.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην χρεοκοπία», αναφέρει στο επίμαχο άρθρο του το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: «Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις στελέχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Στις 5 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταφέρει να βρει τα χρήματα και να αποκληρώσει τη δόση στον οργανισμό.
Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο, τότε και επισήμως η χώρα θα χρεοκοπήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα