Συζητά τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πρόσφατα, σε κάποια κατ' ιδίαν συνομιλία, ότι τον ανησυχούν τα «σκαμπανεβάσματα» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όμως, δεν υπάρχουν «σκαμπανεβάσματα» στον τρόπο σκέψης, στις πραγματικές θέσεις και στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Είναι σαφέστατος, και αδιαπραγμάτευτα προσηλωμένος στις διαχρονικές αδιάλλακτες και διχοτομικές θέσεις της Άγκυρας. Απλώς γνωρίζει να τις διατυπώνει με πιο «ευγενικό» και διπλωματικό τρόπο, από τον άκομψο και αλαζονικό λόγο των Ντενκτάς-Έρογλου.

Επανειλημμένως ο Ακιντζί μας είπε τι θέλει και τι επιδιώκει στο τραπέζι

των συνομιλιών. Και μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, τα φερέφωνά τους και οι φορείς της πλατφόρμας της όποιας λύσης να αποκρύβουν τις θέσεις του, να τις προσπερνούν και να τις μηδενίζουν, επειδή δεν θέλουν να αυτοδιαψευσθούν, όσον αφορά τις ψευδαισθήσεις τους που έτρεφαν και καλλιεργούσαν για τον Ακιντζί. Αλλά οι δηλώσεις του είναι ξεκάθαρες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Χθες, λοιπόν, ο κ. Ακιντζί μας επανέλαβε για χιλιοστή φορά:

1. Ότι η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων περνά μέσω της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας.
2. Οι Τουρκοκύπριοι θα κυβερνούν τη δική τους «συνιστώσα πολιτεία», στη δική τους περιοχή, και θα έχουν ξεκάθαρη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης.
3. Οι «πολίτες της Τ.Δ.Β.Κ.», δηλαδή οι Τούρκοι έποικοι, θα είναι πολίτες της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο αριθμός των «υπηκοοτήτων» δεν μπορεί να περιοριστεί με αναλογίες.

Οι θέσεις του Μουσταφά Ακιντζί είναι ξεκάθαρες και δεν μπορεί να αποδίδονται σε «σκαμπανεβάσματα». Οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν «κόκκινη γραμμή», οι Τουρκοκύπριοι θα διοικούν το δικό τους κράτος, θα έχουν καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης, και οι έποικοι θα μείνουν.

Αν αυτό είναι και το όραμα του Προέδρου Αναστασιάδη, αν αυτά όλα συμπεριλαμβάνονται στα «κοινά οράματα», τότε να το δηλώσει στον λαό, και όσοι Ελληνοκύπριοι αντέχουν να ζουν κάτω από τέτοια κοινά οράματα, ας παραμείνουν στην Κύπρο...

Θα λεχθεί, ίσως και πάλιν, το τετριμμένο: «Γιατί επικαλείστε τις θέσεις Ακιντζί, ως να είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς;».
Μα δεν τις επικαλούμαστε εμείς. Τις επικαλείται ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας πως έχει «κοινά οράματα» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Και τη «μετριοπάθεια» του Ακιντζί δεν είμαστε εμείς που την καταστήσαμε λάβαρο. Είναι η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.

Είναι έκδηλο, πλέον, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν διακρίνεται από «σκαμπανεβάσματα». Είναι απόλυτος στις θέσεις του και ειλικρινής στις εξηγήσεις του.
Το ερώτημα, πλέον, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Αυτή είναι η «παραγωγική» και «εποικοδημητική» συζήτηση, που μας λέγει ότι διεξάγει με τον κ. Ακιντζί; Αυτή είναι η πρόοδος που διαλαλεί; Γιατί φοβάται να δηλώσει πως συζητούνται στο τραπέζι αυτές οι «κόκκινες γραμμές» της Τουρκίας; Και τι προτίθεται να πράξει; Θα υπογράψει συμφωνία με εγγυήσεις της Τουρκίας, αυτόνομο τουρκοκυπριακό κράτος με πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης, με παραμονή εποίκων;

Και αν όχι, τι προτίθεται να πράξει περαιτέρω; Θα συνεχίσει να συνομιλεί, αφήνοντας τον χρόνο να διαρρέει άκαρπος και μετά να μέμφεται άλλους, πως άφησαν τα τετελεσμένα να παγιώνονται; Έχει σχέδιο να κάμψει την αδιαλλαξία της Τουρκίας, ή θα συνεχίσει την άκαρπη προσπάθεια εξημέρωσης του θηρίου; Επιτέλους, θα μας πει πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα Δερύνειας-Λεύκας και πότε θα υπάρξει συμφωνία για την κινητή τηλεφωνία, ΜΟΕ που έχει συμφωνήσει πριν από αρκετούς μήνες;

Ίσως ούτε ο ίδιος να γνωρίζει τι θα πράξει, κινούμενος πότε σε μία γραμμή αφορισμού του χρόνου, και πότε σε μία γραμμή δικαίωσης του Δούντα, πως καλά αναμέναμε να περάσει ο χρόνος, μέχρι να ευθυγραμμιστούν, όπως σήμερα, τα άστρα...

Keywords
Τυχαία Θέματα