Αρνητική για την Κύπρο η έκθεση για φοροαποφυγή

Η έκθεση του Ουγκ Μπαγιέ (ομάδα Σοσιαλιστών) σχετικά με τους κανόνες κατά ορισμένων πρακτικών φοροαποφυγής, προκάλεσε τις αντιδράσεις στους Κύπριους Ευρωβουλευτές.

Η έκθεση καταρτίστηκε ύστερα από πρόταση της Κομισιόν για καταπολέμηση των πρακτικών φοροαποφυγής, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στις δράσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών (BEPs).

Κατά την συζήτηση της έκθεσης ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο,

ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε εκ νέου πως οι προτάσεις αυτές δεν αποσκοπούν στην επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή ή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.

«Αυτό που θέλουμε δεν είναι μία ελάχιστη φορολογική εναρμόνιση, θέλουμε μια δίκαιη φορολόγηση», είπε.

Ειδικότερα, η έκθεση προνοεί τη μη εξαίρεση από τη φορολογία εισοδημάτων που προήλθαν από την πώληση μετοχών σε μια τρίτη χώρα (switch-over clause), κάτι που αποτελεί ένα βασικό φορολογικό πλεονέκτημα της Κύπρου. Επίσης, η έκθεση διαλαμβάνει το λεγόμενο exit taxation, σύμφωνα με το οποίο όταν η φορολογική κατοικία μιας εταιρείας μεταφέρεται από μια χώρα σε άλλη, τότε η εταιρεία αυτή θα πρέπει να πληρώνει αντίστοιχο με την εύλογη αγοραία αξία.

Θεωρείται πως η πρόνοια αυτή, ουσιαστικά μπλοκάρει τη μεταφορά έδρας από μια ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη, κάτι που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την Κύπρο, η οποία θεωρείται κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προσελκύοντας ξένες εταιρείες.

Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται στον απόηχο Luxembourg Leaks, αλλά και πιο πρόσφατα των εγγράφων του Παναμά, που έφεραν στο φως ευνοϊκές φορολογικές αποφάσεις (tax rulings) με αποτέλεσμα την εξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ σε φορολογίες πολυεθνικών εταιρειών, όπως την Starbacks και την Google.

Ενδεικτικά, ο Φάμπιο Ντε Μάσι, της ευρωπαϊκής Αριστεράς δήλωσε ότι χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και οι καθαρίστριες του Ευρωκοινοβουλίου πληρώνουν περισσότερο φόρο από την Google».

Άλλοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει πέραν των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών.

«Να μην κτυπήσουμε πισώπλατα την ίδια την ΕΕ»

Σε παρέμβασή του, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογράμμισε ότι άλλο είναι οι φορολογικοί συντελεστές και άλλο η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και συνέστησε προσοχή να μην κτυπήσουμε «πισώπλατα την ίδια την ΕΕ», θέτοντας έτσι θέμα συνεπειών ευρύτερα για ολόκληρη την ΕΕ.

«Αντί να κτυπήσουμε την φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε μαύρες λίστες, στο τέλος θα πλήξουμε το ίδιο το ΑΕΠ των χωρών μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι «οι εταιρείες θα φύγουν όλες από την ΕΕ και θα έλθουμε με αυτό τον τρόποι να βάλουμε σε ευνοϊκή θέση τις ΗΠΑ και άλλες τρίτες χώρες.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε, προσθέτοντας πως ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές φορολογικοί συντελεστές «εφαρμόζονταν σε πρώην κομμουνιστικές χώρες», κατέληξε.

Εξάλλου, απαντώντας σε θέσεις ευρωβουλευτών που διατυπώθηκαν ότι η Ευρωβουλή θα πρέπει να είναι ακόμα πιο φιλόδοξη από την Κομισιόν, ο κ. Μαυρίδης συνέστησε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ξεφύγει από τα πρότυπα που θέτει ο ΟΟΣΑ. «Αν προχωρήσουμε πέραν αυτού μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, ως έχει η έκθεση καταργεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και λειτουργεί εις βάρος των μικρών χωρών όπως η Κύπρος, που έχουν θεμελιώσει για δεκαετίες την οικονομία τους δημιουργώντας συγκριτικό πλεονέκτημα στην παροχή υπηρεσιών.

Από την άλλη, το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν άλλα μεγάλα κράτη (π.χ. λόγω μεγέθους ή στην βιομηχανία) διατηρείται ενώ για την Κύπρο, ανατρέπεται χωρίς καν να προτείνεται κάποιο αντισταθμιστικό πλαίσιο.

Η έκθεση, η οποία θα ψηφιστεί αύριο Τετάρτη, δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη – μέλη, αφού το θέμα της φορολογίας παραμένει αρμοδιότητα των κρατών - μελών, δηλαδή στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων (ECOFIN).

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα