Αποτρεπτική δύναμη κατά της Ρωσίας ετοιμάζει το ΝΑΤΟ

Τη δέσμευσή τους για τη δημιουργία αποτρεπτικής δύναμης ενάντια στη Ρωσία, στην περιοχή της Βαλτικής, αναμένεται να βεβαιώσουν Καναδάς, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνάντησης των Υπουργών Άμυνας.

Ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ νωρίτερα τον Ιούλιο

συμφώνησαν στη δημιουργία ενός τάγματος περίπου 1.000 στρατιωτών που θα σταθμεύουν από τις αρχές του επόμενου έτους στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία. Η Δανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν επίσης δηλώσει ότι θα στείλουν στρατεύματα.

"Αυτό δείχνει ότι το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να προσαρμοστεί σε μια πιο διεκδικητική Ρωσία", δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτεμπεργκ. Ο ίδιος δήλωσε πως η Ρωσία κατά τα τελευταία έξι χρόνια, τριπλασίασε τις αμυντικές της δαπάνες, μετακίνησε στρατεύματα και υλικό προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ, και εμφανίζεται "πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις [της] εναντίον των γειτόνων [της]".

"Αναμένουμε μια διαρκή πρόκληση από την ανατολή, από τη Ρωσία, μέσω των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της", δήλωσε παρομοίως ο Douglas Lute, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Οι Υπουργοί αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητήσουν το ζήτημα της συνεργασίας με την ΕΕ στο μεταναστευτικό, αλλά και την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, που βρίσκεται στον προθάλαμο για ένταξη στη συμμαχία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα