Στα 249 το 2016 τα γραπτά παράπονα για προσωπικά δεδομένα

Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δέχθηκε 249 γραπτά παράπονα, το 57% των οποίων αφορούσαν ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ή σε τηλεμοιότυπα, αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σήμερα συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός του Γραφείου της στη Βουλή,

ο οποίος κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια με το 2016, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.

Η μόνη αλλαγή, σημείωσε, είναι ένα επιπλέον κονδύλι το οποίο έχει ζητηθεί κι έχει δοθεί για τη διοργάνωση της Εαρινής Συνόδου των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τον Απρίλιο του 2017 στη Λεμεσό.

Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι “τα παράπονα τα οποία έχει δεχθεί και εξετάσει το Γραφείο μου μέχρι σήμερα για το 2016 είναι 249, εκ των οποίων το 57% αφορούν (SPAM) ενοχλητικά μηνύματα. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά παράπονα που λαμβάνουμε για συλλογή υπερβολικών προσωπικών δεδομένων τόσο από τραπεζικά ιδρύματα όσο και από άλλες δημόσιες αρχές και ιδιωτικές εταιρείες. Το Γραφείο έχει αρμοδιότητα και επί του δημοσίου και επί του ιδιωτικού τομέα”.

Ερωτηθείσα για τα οικονομικά εγκλήματα, είπε πως αυτά δεν αφορούν αρμοδιότητα του Γραφείου της. “Όταν έρθει ενώπιον μας παράπονο που αφορά οικονομικό έγκλημα ,έχουμε υποχρέωση δυνάμει της δικής μας νομοθεσίας να το παραπέμψουμε στην Αστυνομία για εξέταση. Αυτό αφορά και το ηλεκτρονικό έγκλημα”, συμπλήρωσε.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η Επίτροπος τόνισε ότι επιβάλλεται η στελέχωση του Γραφείου της με πρόσθετο προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

“Λόγω της ευαισθητοποίησης του κοινού, της θέσπισης νομοθεσιών που συνεπάγονται την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μεγάλου αριθμού πολιτών και της αυξανόμενης ανάγκης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ αρμοδίων Υπηρεσιών για σκοπούς εκπλήρωσης των Μνημονικών τους υποχρεώσεων, ο αριθμός παραπόνων και τα αιτήματα για έκδοση γνωμοδοτήσεων, αδειών, διασύνδεσης αρχείων και διαβίβασης δεδομένων σε τρίτες χώρες, που δέχεται το Γραφείου μου, έχει αυξηθεί σημαντικά”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα