Απόψε εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μεγάλη μέρα η σημερινή για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς οι 751 βουλευτές του, καλούνται να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο Σώματος για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων του τρίτου γύρου με τους δύο Ιταλούς, Αντόνιο Ταγιάνι και Τζάνι Πιτέλα να δίνουν την τελική μάχη για την Προεδρία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αφού δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία ψήφων στον τρίτο γύρο, η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται με τον τέταρτο γύρο, όπου θα αναμετρηθούν οι δύο ανθυποψήφιοι, με τον Πρόεδρο να αναδεικνύεται πλέον με απλή πλειονοψηφία. Αν υπάρξει

ισοπαλία, νικητής ανακηρύσσεται ο παλιότερος εκ των δύο.

Όσον αφορά στον τρίτο γύρο, ψήφισαν 719, τα 690 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα και τα έγκυρα 29 άκυρα.

Η διαδικασία άρχισε νωρίς το πρωί με εκπλήξεις, αφού παρουσιάστηκαν μόνο οι 6 εκ των 7 υποψηφίων. Ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφσταντ αποσύρθηκε από τον αγώνα δίνοντας την υποστήριξη του στον Αντόνιο Ταγιάνι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως όλα έδειχναν από τα αποτελέσματα του πρώτου και του δευτέρου γύρου οι δυο Ιταλοί ήταν οι επικρατέστεροι για την Προεδρία. Στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Αντόνιο Ταγιάνι, κέρδισε 274 ψήφους ενώ ο Γιάννη Πιτέλα, υποψήφιος των Σοσιαλιστών απέσπασε 183 ψήφους.
Στον δεύτερο γύρο με 691 έγκυρους ψήφους, επιβεβαιώθηκε η δυναμική Ταγιάνι καθώς εξασφάλισε 287 ψήφους με τον Τζιάνι Πιτέλα να ακολουθεί με 200 ψήφους.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί αύριο με την εκλογή των 14 αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου και των κοσμητόρων, θα γίνει επίσης η ψηφοφορία και για τη σύνθεση των μονίμων Επιτροπών.

Υποψήφιος για τη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι και πάλι ο Έλληνας ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο οποίος είναι ήδη αντιπρόεδρος από τον Ιούλιο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα