Εισηγήσεις για τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα μετά τη λύση

Μια εθνική αρχή που θα καλύπτει ολόκληρη την χώρα με το όνομα «National Agency: Professional Standards and Registration Boards for regulated professions», προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα ρύθμισης των ελεγχόμενων επαγγελμάτων για μετά την λύση του κυπριακού.

Συγκεκριμένα το ΣΙΓΜΑ κατέχει αποκαλυπτική αλληλογραφία μεταξύ του γραφείου του Ελληνοκυπρίου Διαπραγματευτή και του Υπουργείου Εργασίας, η οποία έχει σταλεί σε όλα τα υπουργεία.

Η επιστολή αναφέρει ότι,

στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, ζητούνται εισηγήσεις σε ότι αφορά τη δομή για τη ρύθμιση των επαγγελμάτων σε ένα ομόσπονδο κράτος. Υποβάλλεται μάλιστα το ερώτημα «εισηγείστε ένα Συμβούλιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τα επαγγέλματα που είναι στην αρμοδιότητά σας ή δύο Συμβούλια, ένα σε κάθε συνιστώσα πολιτεία ;».

Τι εισηγείται η κυβέρνηση

(1) Πρόθεσή μας έιναι να εισηγηθούμε μια εθνική Αρχή για ολόκληρη τη χώρα με το όνομα «National Agency” Professional Standards and Registration Boards for Regulated Professions».

(2) Εκτός από την Εθνική Αρχή θα πρέπει να υπάρχουν επιμέρους συμβούλια για τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα α) σε εθνικό επίπεδο ή β) η κάθε συνιστώσα πολιτεία να έχει δικό της;

Στην ίδια επιστολή οι λειτουργοί στο γραφείου του διαπραγματευτή διερωτώνται επίσης τι εισηγείται η Κυβέρνηση:
«Θα πρέπει να προβληματιστούμε για το ρόλο που δύναται να έχει η Εθνική Αρχή για να διασφαλίζει ομοιόμορφη εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν λειτουργικό να έχουμε περίπου 200 συμβούλια (11 σε κάθε πολιτεία) να δραστηριοποιούνται στην ομοσπονδιακή Κύπρο;»

Εκείνο που επείγει, σύμφωνα με την πολιτεία, είναι να προσδιοριστούν οι αρχές που πρέπει να υπάρχουν για τα ελεγχόμενα επαγγέλματα μετά τη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα