Μικρή αύξηση στις συντάξεις

Ευχάριστα νέα για τους συνταξιούχους. Νομοσχέδιο προνοεί την αύξηση των βασικών συντάξεων από την 1.1.2017. Το συνολικό κόστος για το τρέχον έτος θα ανέλθει στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώπιον της επιτροπής εργασίας συζητήθηκε νομοσχέδιο το οποίο προνοεί αύξηση κατά 0,81% για τους υφιστάμενους συνταξιούχους του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για όσους λαμβάνουν κοινωνική σύνταξη, δηλαδή σύνταξη οικοκυράς.

Η αύξηση αφορά 162 περίπου χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Τρύφωνος, το προτεινόμενο νομοσχέδιο τροποποιεί

τον βασικό νόμο για διασφάλιση της ίσης αντιμετώπισης και αποφυγή δυσμενούς διάκρισης μεταξύ των συνταξιούχων που θα καταστούν δικαιούχοι πριν και μετά την 1.1.2017. Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σε περίπτωση που ψηφισθεί το νομοσχέδιο, θα συνεπάγεται μια μηνιαία αύξηση των 2,7 μέχρι 5,6 ευρώ τον μήνα για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους. Ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση είναι το Δεκέμβρη του 2012 κατ’ επιταγή της τρόικας είχε καθορισθεί διαφορετικό ύψος υπολογισμού για τις συντάξεις από το ύψους που κατέβαλλε κάποιος εισφορές.

Στο μεταξύ τεράστιο ενδιαφέρον επιδεικνύουν νεαρά ζευγάρια για απόκτηση τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Γιατί, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως και γιατί έχουν τερματισθεί τα διάφορα προσφυγικά στεγαστικά σχέδια τα νεαρά ζευγάρια προτιμούν έστω την παλιά τ/κ κατοικία για να διαμείνουν για να μπορέσουν να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα.

Σήμερα κατέχονται:

-T/κ κατοικίες: 4,246 σε εκτοπισμένους.
492 σε μη πρόσφυγες.
- Τ/κ εξοχικά: 759 σε εκτοπισμένους.
583 σε μη πρόσφυγες.
-Τ/κ επαγγελματικές στέγες: 2,205 σε εκτοπισμένους.
626 σε μη πρόσφυγες.
-Τ/κ γεωργικοί κλήροι: 8,695 σε εκτοπισμένους.
199 σε μη πρόσφυγες.

Το κράτος προσφέρει βοήθεια, για επιδιορθώσεις τ/κ κατοικιών ύψους μέχρι και 35 χιλιάδων ευρώ, την ώρα που ο προϋπολογισμός του ταμείου τ/κ περιουσιών είναι μειωμένος κατά περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα