Αποκαλυπτικό: Οι διαδρομές των μιζών για ΣΑΠΑ

Πράματα και θαύματα ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για την υπόθεση του ΣΑΠΑ. Μίζες, διαμοιράζονταν σε φακέλους μέσα από κλειστές πόρτες γραφείων και σε δείπνα πολυτελείας.

Ο τέως δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, ο τελών σε διαθεσσιμότητα Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ, Ευτύχιος Μαληκκίδης, και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, Γιώργος Μιχαηλίδης και Ευστάθιος Ευσταθίου, θα περάσουν άλλες οκτώ μέρες στα κρατητήρια. Μαζί τους και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Βάσος Βασιλείου, τον οποίον ενέπλεξε στην κατάθεση του ο Ευτύχιος Μαλληκκίδης.

Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της αστυνομίας επικαλούμενο νέα στοιχεία που έχουν προκύψει τα οποία σχετίζονται με τα συμβόλαια της Α` φάσης του αποχετευτικού, με αποτέλεσμα το ανακριτικό έργο να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Την ίδια ώρα ελεύθεροι αφέθηκαν οι εργολάβοι Ιάκωβος Ιακώβου της εταιρείας Αδελφοί Ιακώβου, 46 ετών και ο Αντώνης Τουμαζή της Εταιρείας Άτλας Παντού 62 ετών, οι οποίοι προσήχθησαν χθες ενώπιον των γραφείων του ΤΑΕ για ανάκριση.

Όπως υποστήριξε στην κατάθεση του, ο Ευτύχιος Μαλληκίδης, παγιδεύτηκε από τον τέως δήμαρχο Σάββα Βέργα, ο οποίος τον απειλούσε.

«Ο Βεργας μου ζήτησε να καλέσω τους εργολάβους, για να γίνει διαπραγμάτευση και να σταματήσει η διαιτησία. Εγώ του απάντησα ότι το συμβόλαιο ήδη βρίσκεται σε διαιτησία και κάποιες αποφάσεις έχουν βγει για ποσά 200 και 300 χιλιάδων λιρών. Ο Βέργας μου απάντησε ότι δεν συμφωνεί και άρχισε φραστική επίθεση εναντίον μου, αναφέροντας μου ότι εκείνος κάνει κουμάντο και ότι θα με δώσει στην αστυνομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Sigma αποκάλυψε τις διαδρομές των μιζών που φέρονται να έλαβαν, σύμφωνα με την κατάθεση Μαλληκκίδη οι πέντε ύποπτοι.

Τα ποσά αυτά δίνονταν σε μετρητά μέσα σε φακέλους σε γραφεία, ή σε δείπνα πολυτελείας, στην παρουσία του τέως δημάρχου Σάββα Βέργα και του ιδίου.

Σύμφωνα με την κατάθεση Μαλληκίδη η οποία διαβάστηκε στην δικαστική αίθουσα, στην Α' φάση του αποχετευτικού μίζες πήρε ο τότε Δήμαρχος και νυν Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, καθώς και οι τότε Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τον Μαλληκίδη ο πρώην δήμαρχος και ο ίδιος πραγματοποίησαν ταξίδια στη Αθήνα κατά τα οποία χρηματίστηκαν από καθηγητή του Πολυτεχνείου Γιώργο Μπάφα που εκπροσωπούσε Γερμανική εταιρεία που ανέλαβε τον πρώτο Βιολογικό Σταθμό. Με την ανάληψη της Δημαρχίας από τον Σάββα Βέργα ξεκινά και η δεύτερη φάση του Αποχετευτικού της πόλης, με τον Βέργα σύμφωνα με τον Μαλληκίδη να οργανώνει ξεχωριστή ομάδα που χρηματιζόταν. .Ο Βέργας με το που ανάλαβε Δήμαρχος Πάφου πήρε μαζί με τον Μαλληκίδη 2 φορές το ποσό των 25,000 Ευρώ από κυπριακή εργοληπτική εταιρεία.

Η ομάδα, η οποία χρηματιζόταν, σύμφωνα με την κατάθεση, φέρεται να έλαβε τεράστια ποσά από εργολάβους, του οποίους εκβίαζε.

Συμφωνία με... χρήματα

Το 2008 έγινε συνάντηση με το συμβούλιο του ΣΑΠΑ, παρουσία του δημάρχου για να γίνει διαπραγμάτευση και τελικός διακανονισμός των συμβολαίων με τους εργολάβους.

Η συμφωνία έκλεισε. Για να φθάσουν όμως σε συμφωνία ανέφερε ο εργολάβος, ο Μαλληκκίδης, ζήτησε από την κοινοπραξία το ποσό των 200 χιλιάδων λιρών, το οποίο δεν ήταν μόνο για δικό του όφελος αλλά και για τα άλλα πρόσωπα του συμβουλίου.

Τις επόμενες μέρες ανακριτές της αστυνομίας αναμένεται να ταξιδεύσουν και πάλι στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα