Αποχή από υπερωρίες και 24ωρη απεργία στο λιμάνι Λεμεσού

Σε επ’ αόριστο αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση, από την ερχόμενη Τετάρτη και σε 24ωρη απεργία, στις 17 Ιουλίου, κατέρχονται οι υπάλληλοι στο λιμάνι Λεμεσού, που είναι μέλη των συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΣΥΑΛΚ και ΣΥΠΥΑΛΚ. Πρόκειται για μέτρα διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης και «του ξεπουλήματος» του λιμανιού, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών.

Η

απόφαση λήφθηκε σε διευρυμένη συνέλευση των τεσσάρων συντεχνιών (δεν συμμετείχαν ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ) και όπως ανέφερε εκ μέρους των συντεχνιών ο ΓΓ της ΣΥΑΛΚ Ανδρέας Γεωργίου, πέραν της επ’ αόριστον αποχής από υπερωριακή απασχόληση και της 24ωρης απεργίας, αποφασίστηκε «η συμπόρευση με τις άλλες συντεχνίες των δυο ημικρατικών οργανισμών (ΑΗΚ και Cyta) για οποιαδήποτε μέτρα πάρουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Γεωργίου κάλεσε το Υπουργείο Μεταφορών και τον Πρόεδρο της Αρχής Λιμένων να παρουσιάσουν γραπτώς το οργανόγραμμα της Αρχής που ετοιμάζεται και τους τρόπους διασφάλισης των υπαλλήλων, εκφράζοντας επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της εργασίας των υπαλλήλων, μέσα από την σχετική νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

«Ο νόμος όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς είναι διαφορετικός από ό,τι τον αντιλαμβάνεται το Υπουργείο», είπε και πρόσθεσε «είδαμε ένα νόμο που μιλά για απόσπαση 3 χρόνια, για διατήρηση της θέσης του υπαλλήλου, ενώ η Αρχή Λιμένων θα διαλυθεί , θα δημιουργηθεί ένα νέο οργανόγραμμα και η υφιστάμενη θέση δεν θα υπάρχει, άρα ποια θέση θα κατέχει ο υπάλληλος ο οποίος θα πάει απόσπαση;».

Ο εκπρόσωπος των συντεχνιών εξέφρασε παράλληλα την αντίθεση στην εγκύκλιο που, όπως είπε, εξέδωσε ο Πρόεδρος της ΑΛΚ, με την οποίαν απαγορεύεται η συμμετοχή υπαλλήλων της Αρχής στο διαγωνισμό για τη διάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού, εκτός εάν προηγουμένως παραιτηθούν από τη θέση τους.

«Αν ο Πρόεδρος της ΑΛΚ επιθυμεί ολόκληρο τμήμα να παραιτηθεί για να κάνει από μόνο του προσφορά, τότε δεν ξέρω πώς μπορεί να δουλέψει το λιμάνι για τους επόμενους εννέα μήνες», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.

Υποστήριξε, τέλος, ότι «η διαδικασία για το λιμάνι Λεμεσού είναι ένα ξεπούλημα».

Εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ο Γιώργος Επαμεινώνδα ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται ως αντίδραση κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού και των διαδικασιών που προωθούνται, ενώ εξέφρασε τη θλίψη του γιατί, όπως είπε, κάποια κόμματα που διαμήνυαν την αντίθεση τους, υπερψήφισαν τελικά την τροποποίηση της νομοθεσίας για παραχώρηση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού σε ιδιώτες.

Διαμήνυσε, παράλληλα, ότι το λιμάνι Λεμεσού και η ίδια η Αρχή Λιμένων Κύπρου, είναι κερδοφόροι οργανισμοί που προσφέρουν σημαντικά στα δημόσια ταμεία και στην ίδια την κοινωνία και κάλεσε Κυβέρνηση και αρμόδιο Υπουργείο να απαντήσουν τι οφέλη θα υπάρχουν όταν περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

«Καλούμε Βουλή και κόμματα να επανεξετάσουν το θέμα, να ακούσουν τις δικές μας απόψεις και θέσεις και να αποτρέψουν το ξεπούλημα που πάει να γίνει», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Επαμεινώνδας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα