Απεργούν ξανά οι δάσκαλοι

Πραγματοποιείται σήμερα η μονόωρη στάση στα σχολεία της Αμμοχώστου
Αύριο συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα το πρωί απ' όλα τα μέλη της ΠΟΕΔ, η μονόωρη στάση εργασίας στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία της ελεύθερης Αμμοχώστου,

παρά τη συμφωνία για επανέναρξη του διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας που επετεύχθη ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΠΟΕΔ, πέραν της σημερινής στάσης εργασίας από τις 7:30 - 8:30 το πρωί στα σχολεία της επαρχίας Αμμοχώστου, το Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας θα συνεδριάσει αύριο το πρωί για να επαναξιολογήσει την κατάσταση, μετά και την έκκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για άρση των απεργιακών μέτρων.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως η ηγεσία της ΠΟΕΔ κατέστησε σαφές ότι ανεξαρτήτως των αποφάσεων της πρωινής συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου, η εκδήλωση διαμαρτυρίας των 100 γενικών αντιπροσώπων έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως η πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διεξαχθεί κανονικά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στόχος της εκδήλωσης είναι να «εκφράσει την αντίδρασή της για την απαράδεκτη πολιτική των ''οροφών'' στην Εκπαίδευση, που εφαρμόζει η επίσημη πλευρά και τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στους όρους υπηρεσίας των λειτουργών της, με κυρίαρχη εκείνη της διαφοροποίησης του εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων».

Εισηγήσεις στο Υπουργείο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εκτενή ενημέρωση -με επισημάνσεις και εισηγήσεις- για τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Προδημοτική Εκπαίδευση, προς το αρμόδιο Υπουργείο προέβη χθες η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελλήνων Δασκάλων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, η Προδημοτική Εκπαίδευση αποτελεί τον φτωχό συγγενή του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ το γεγονός ότι η παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά διατηρείται ακόμη σε υψηλό επίπεδο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις άοκνες προσπάθειες των νηπιαγωγών, που εργάζονται ως επί το πλείστον μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους.

Καθοριστική η σημασία της
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της UNESCO, η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση έχει καθοριστική συμβολή στη σχολική επιτυχία και στην πορεία ζωής κάθε παιδιού, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη, καθώς και στην ομαλή μετάβασή του στο Δημοτικό Σχολείο. Συνεισφέρει επίσης στη γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική, ψυχοκινητική και αισθητική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και στην απόκτηση δεξιοτήτων ζωής, ορθών αξιών και στάσεων και αντισταθμίζει τις ποικίλες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Η έγκαιρη διάγνωση πιθανών μαθησιακών ή άλλων δυσκολιών των παιδιών, καθώς και η αντίστοιχη παιδαγωγική στήριξή τους, θα έπρεπε να αποτελεί στόχο των αναπτυγμένων εκπαιδευτικών συστημάτων. Προηγμένες χώρες, όπως η Δανία και η Σουηδία, δαπανούν μεγάλο μέρος του αντίστοιχου κρατικού προϋπολογισμού τους στην εκπαίδευση των μικρών παιδιών, συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για κίνηση επένδυσης με μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Σήμερα, με τους ισχύοντες κανονισμούς σε ένα δημόσιο τμήμα νηπιαγωγείου είναι δυνατόν να φοιτούν 25 παιδιά διαφορετικών ηλικιών (3 - 5 χρονών και 8 μηνών), ανεξαρτήτως του αριθμού των αλλογλώσσων, των παιδιών με αποκλίνουσα συμπεριφορά ή των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Τα προβλήματα
Βάσει των επισημάνσεων της ΠΟΕΔ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση στον τόπο μας είναι πολλά, πάρα τις διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας για το αντίθετο. «Ενδεικτικά», επισημαίνει η ανακοίνωση, «θα αναφερθούμε στα πιο σημαντικά και δύσκολα προβλήματα που επιβαρύνουν το έργο των νηπιαγωγών, διοικητικό και εκπαιδευτικό, με αρνητικά συνεπακόλουθα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και για τα ίδια τα παιδιά:

· Δεν παραχωρείται χρόνος ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά που εμφανίζουν προβλήματα (μαθησιακά, συμπεριφοράς κ.λπ), αλλά ούτε και σε αλλόγλωσσα παιδιά, έτσι ώστε να επωφελούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτά, αλλά και κατά συνέπειαν τα υπόλοιπα παιδιά της προσχολικής τάξης.
· Δεν στηρίζεται το βαρυφορτωμένο διοικητικό έργο των νηπιαγωγών, ιδιαίτερα όπου συστεγάζονται τμήματα κοινοτικών τμημάτων.
· Δεν υπάρχει αποτελεσματική διοικητική στελέχωση όλων των δημόσιων νηπιαγωγείων.
· Δεν υπάρχει υποστήριξη των νηπιαγωγείων με γραμματειακό προσωπικό, όπως στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
· Δεν εφαρμόζεται ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος, όπως στις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
· Δεν παρέχεται χρόνος για στήριξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη διδασκαλία/μάθηση και στη διοίκηση.

Κάλυψη από 3 και άνω
· Να επεκταθεί η Δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση, έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις ηλικίες, από 3 χρονών και άνω.
· Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ανάλογα με την ηλικία, τα χαρακτηριστικά των μαθητών και τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε αίθουσας διδασκαλίας.
· Να αυξηθεί ο αριθμός των σχολικών βοηθών, ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε τμήμα.
· Να διασφαλιστεί η συνεχής αποτελεσματική παιδαγωγική στήριξη των νηπιαγωγών.
· Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, όταν απουσιάζουν νηπιαγωγοί, ιδιαίτερα στα μικρά νηπιαγωγεία.
· Να παραχωρούνται τα απαραίτητα κονδύλια για τη σωστή στήριξη των νηπιαγωγείων μας με όλη την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονται».

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός λύσεων
Για να αρχίσει η διαδικασία επίλυσης των πιο πάνω προβλημάτων, επισημαίνει η ΠΟΕΔ, το ΥΠΠ πρέπει άμεσα να προβεί σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προώθηση λύσεων, έτσι που οι νηπιαγωγοί να τελούν σε ένα πλαίσιο αρμονίας συνθηκών και αναγκών, ώστε να μπορούν να προσφέρουν μέσα από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, σε όλα τα παιδιά, αυτά που δικαιούνται και χρειάζονται.

Δυστυχώς, όμως, σημειώνει η εκπαιδευτική οργάνωση, «οι πολιτικές των "οροφών" στην εκπαίδευση, δηλαδή ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου αριθμού εκπαιδευτικών που θα διορίζονται στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες που θα υπάρχουν, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες στην ΠΟΕΔ ότι το Υπουργείο δεν μπορεί και δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων και στην αναβάθμιση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς όφελος των παιδιών μας.

»Οι ανησυχίες εντείνονται περισσότερο με την εισαγωγή του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος που αποφασίστηκε ετσιθελικά, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση, το οποίο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα στεγνών λογιστικών εξοικονομήσεων αντί του καλού της εκπαίδευσης και των παιδιών».

Επικίνδυνες πολιτικές
«Η ΠΟΕΔ αντιδρά και διαμαρτύρεται σε πολιτικές που, σήμερα, στα μάτια και στην αντίληψη της κοινωνίας μπορεί να μη φαίνονται ότι είναι επικίνδυνες, αλλά στα μάτια και στην αντίληψη εμάς, των άμεσα εμπλεκομένων, των εκπαιδευτικών, είναι και επικίνδυνες για το δημόσιο σχολείο και αντιπαιδαγωγικές».

Καταληκτικά η οργάνωση επισημαίνει ότι «όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς και η ευρύτερη κοινωνία οφείλουμε από κοινού να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε το δημόσιο σχολείο, ό,τι πολυτιμότερο έχουμε να προσφέρουμε στις νεότερες γενιές».

Keywords
Τυχαία Θέματα