Άντρος στο ΣΙΓΜΑ: Δεν είναι ώρα για ρηξικέλευθες προτάσεις

Τη θέση ότι δεν είναι η ώρα για ρηξικέλευθες προτάσεις στο Κυπριακό και μάλιστα την τελευταία στιγμή, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για την οποία αναμένεται σήμερα, Δευτέρα, να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και τον κυπριακό λαό.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε

εξ αρχής, ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΠτΔ, πρόκειται για μια ρηξικέλευθη πρόταση.

«Όταν βρίσκεσαι σε μια τόσο λεπτή φάση των συζητήσεων για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεν κάνεις ρηξικέλευθες προτάσεις. Οι προτάσεις σου θα πρέπει να είναι μελετημένες για να έχουν και αποτέλεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι συζητάμε για διαδικαστικά ζητήματα την ώρα που υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης διαδικασίας.

«Η θέση μας δεν είναι ότι δεν πρέπει να συγκρουστούμε με την τουρκική πλευρά. Να συγκρουστούμε αν χρειάζεται, όμως την ώρα που πρέπει και σε θέματα ουσιαστικά. Θα ήταν τραγικό να καταρρεύσει η διαδικασία, με μια πρόταση που η δική μας πλευρά έθεσε την τελευταία στιγμή και μάλιστα ρηξικέλευθα», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού αναφερόμενος στα όσα διατύπωσε σε συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό όπλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου οι πάντες να πειστούν ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι «τα πάντα είναι σχετικά από το πόσο θα επιμείνει η κάθε πλευρά στις θέσεις που έχει αυτή τη στιγμή», αλλά θεωρεί ότι το αδιέξοδο είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας λύσης.

Όσον αφορά στο χειρισμό του Κυπριακού με φόντο τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι «είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2018 θα υπάρχει ξανά διαδικασία στο Κυπριακό η οποία θα ξεκινήσει από εδώ που θα σταματήσουμε σήμερα. Θα υπάρξουν πολλές αλλαγές και ταυτόχρονα θα δοθούν και πολλές υπηκοότητες, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθούν άρδην τα ζητήματα», είπε.

Ενδιάμεσος χώρος

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στον ενδιάμεσο χώρο, με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Κυπριανού στάθηκε στο γεγονός ότι, τουλάχιστον όσον αφορά στο εθνικό θέμα, τα τρία κόμματα έχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ διαφορές εντοπίζει και στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

«Όταν έχεις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, ποιο μοντέλο θα ακολουθήσεις;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι τα τρία κόμματα απλώς συνασπίστηκαν σε μια συμμαχία με μοναδικό στόχο να πάρουν την εξουσία.

Στην παρατήρηση ότι οι σχέσεις του ΑΚΕΛ με τον Γιώργο Λιλλήκα έχουν γίνει πιο «χλιαρές», ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι η διαφορά θέσεων που υπάρχει στο Κυπριακό, δεν επιτρέπουν την επιδίωξη συνεργασίας μαζί του, ωστόσο παραδέχτηκε ότι στα υπόλοιπα θέματα βρίσκονται πιο κοντά.

«Από εκεί και πέρα διαφωνούμε στην υποψηφιότητα Λιλλήκα. Το γεγονός ότι ο κόσμος αναμένει από το ΑΚΕΛ να κάνει επιλογή υποψηφίου, δείχνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από καμιά από τις υποψηφιότητες», πρόσθεσε.

Υποψήφιος του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές

«Πρώτη φορά βλέπω να γράφονται τόσα ονόματα που ούτε καν συζητήθηκαν στο ΑΚΕΛ», ήταν η παρατήρηση του Άντρου Κυπριανού στην ονοματολογία για τον εκλεκτό του κόμματος για τις προεδρικές του 2018.

«Πολλά ονόματα τα γράφουν οι δημοσιογράφοι και τα συζητούν για να κατακεραυνώσουν το ΑΚΕΛ. Διερωτώμαι πού τα βρίσκουν. Είναι ονόματα που δεν μας απασχόλησαν ποτέ», ανέφερε προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ το πρώτο που έχει συζητήσει είναι το πολιτικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα επιλεγεί ο υποψήφιος.

Αναφορικά με το σενάριο που θέλει το ΑΚΕΛ να «βολεύεται» με έναν «χλιαρό» υποψήφιο, απλά και μόνο για να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας με ευκολία την εξουσία στα χέρια του Νίκου Αναστασιάδη προκειμένου να βγάλει την Κύπρο από τα αδιέξοδα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι τα περισσότερα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, οφείλονται στον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη.

«Δεν μπορεί να βγάλει την Κύπρο από το αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα