Εθνικό Συμβούλιο & λαό ενημερώνει ο ΠτΔ για την πρότασή του

Τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρότασή που κατέθεσε στον τραπέζι των συνομιλιών, στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί την περασμένη Τετάρτη η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενημερώνει στις 10:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ακολούθως θα γίνουν και δημόσια δηλώσεις για το περιεχόμενό της ώστε να ενημερωθεί και ο λαός.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία προνοεί όπως οι δυο ηγέτες μεταβούν στη Γενεύη σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης για να συζητήσουν, με στόχο να κλείσουν τα θέματα

Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Σε περίπτωση που θα επιτυγχάνετο πλήρης συμφωνία επί των θεμάτων Ασφάλειας και Εγγυήσεων τότε οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων θα παρέμεναν στη Γενεύη για συζήτηση επί του Εδαφικού.

Ακολούθως, αν επιτυγχάνετο συμφωνία και επί Εδαφικού τότε σύμφωνα με την πρόταση, οι δύο ηγέτες θα επέστρεφαν στην Κύπρο για συζήτηση επί θεμάτων εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού με στόχο την όσο το δυνατόν πιο σύντομη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς απορρίφθηκε αμέσως από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος με γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε ως μη εποικοδομητική την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αυτή σκοπεύει με χειραγώγηση να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία Αλίμ Σιντίκ, εντός της εβδομάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιείται με φόντο της χθεσινές πολύ σκληρές αναφορές του Άντρου Κυπριανού στο σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Τον κατηγόρησε για αλλαγή στάσης στο Κυπριακό με επιζήμιες επιπτώσεις στο Εθνικό θέμα.

Η επιθυμία του να συσπειρώσει όλους του δυνητικούς του ψηφοφόρους τον ώθησε να βάλει την καρέκλα πάνω από την Κύπρο, είπε ο κ. Κυπριανού διερωτώμενος μάλιστα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να καταρρεύσει η διαδικασία, αλλά και να φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη, ή έστω μερίδιο της.

Το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα βρεθούν στη συνεδρίαση με τη θέση ότι απαιτείται η εφαρμογή νέας στρατηγικής και νέας πολιτικής.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Λιλλήκας θα παρευρεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο έχοντας την άποψη ότι ο κ. Αναστασιάδης διαχειρίστηκε μόνος του το Κυπριακό έως να ήταν προσωπική του ευθύνη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση των κομμάτων ο Πρόεδρος θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις προς ενημέρωση του λαού.

Το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κυπριακό λαό θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση ΣΙΓΜΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα