Εθνικό Συμβούλιο σε τεταμένο κλίμα

Ο ΠτΔ ενημερώνει σήμερα κόμματα και πολίτες για την πρόταση που υπέβαλε προς την τ/κ πλευρά
Άντρος Κυπριανού: Στο ίδιο μετερίζι με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ βρίσκονται το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ενώ ο ΔΗΣΥ το «χαϊδεύει». «Σμπαράλια» το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο

Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο, με σκληρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και ασταμάτητα πυρά της αντιπολίτευσης στον ίδιο τον Πρόεδρο

της Δημοκρατίας, συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα για την πρόταση που υπέβαλε προς τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την τελευταία τους συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία ο κατοχικός ηγέτης απορρίπτει κατηγορηματικά, προνοεί όπως οι δύο ηγέτες μεταβούν στη Γενεύη σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης, για να συζητήσουν, με στόχο να «κλείσουν», τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Σε περίπτωση που θα επιτυγχάνετο πλήρης συμφωνία επί των θεμάτων Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τότε οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων θα παρέμεναν στη Γενεύη για συζήτηση επί του Εδαφικού.

Ακολούθως αν επιτυγχάνετο συμφωνία και επί του Εδαφικού, τότε - σύμφωνα με την πρόταση ΠτΔ- οι δύο ηγέτες θα επέστρεφαν στην Κύπρο για συζήτηση επί θεμάτων εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο σύντομη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια «συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση», που αν γίνει αποδεχτή από τον κατοχικό ηγέτη, τότε μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Αν γίνει αποδεκτή, μπορεί να δημιουργήσει τις προοπτικές, ώστε ανεξάρτητα πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά πολύ συντομότερα από τους προγραμματισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μπορέσουμε να έχουμε λύση», ανέφερε.

Και ενημέρωση των πολιτών
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση των κομμάτων ο Πρόεδρος θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις «πολύ συγκεκριμένες» σε σχέση με το περιεχόμενο, το σκεπτικό και τον στόχο της πρότασης του Προέδρου και τα δεδομένα που αυτή δημιουργεί.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν υπάρξει θετική ανταπόκριση, μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της λύσης του προβλήματος», σημειώνοντας ότι «είναι η ώρα της αλήθειας, αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού».

Σκληρή επίθεση
Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ωστόσο, πραγματοποιείται με φόντο τις χθεσινές πολύ σκληρές αναφορές του Άντρου Κυπριανού στο σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κατηγόρησε την Ελένη Θεοχάρους ότι είναι έτοιμη ακόμα και για την ένωση με την Ελλάδα, ενώ κάλεσε τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να απαντήσουν στον κόσμο τους και στην ιστορία τους πώς τα κατάφεραν να βρίσκονται πλέον στο ίδιο μετερίζι με το νεοφασιστικό ΕΛΑΜ.

Και δεν έμεινε εκεί. Ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει τα πρωτεία στην πατριδοκαπηλία, τον γριβισμό και στο χάιδεμα της ακροδεξιάς. Είπε ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που διατείνεται ότι θέλει λύση του Κυπριακού, συνεχίζει ακόμα και σήμερα να τιμά τους πρωτεργάτες της προδοσίας. Να οργανώνει επισκέψεις των μαθητών στο κρησφύγετο του Γρίβα για να διδαχθούν το έργο του».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, εδώ και πολλά χρόνια ακούμε τις ηγεσίες του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου να μιλούν για την περιβόητη «αλλαγή στρατηγικής» στο Κυπριακό, αλλά δεν αναφέρουν τι σημαίνει και τι περιλαμβάνει αυτό. Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε καν στο ποια πρέπει να είναι η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. Ο μεν Νικόλας Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι θέλει διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο. Η δε ηγεσία της ΕΔΕΚ την απορρίπτει».

Αγνόησε το Εθνικό Συμβούλιο
Το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα βρεθούν στη συνεδρίαση με τη θέση ότι απαιτείται, πέραν πάσης συζητήσεως, η εφαρμογή νέας στρατηγικής και νέας πολιτικής, που θα δημιουργήσει την προοπτική για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, βιώσιμης, διαρκούς, λειτουργικής και δημοκρατικής.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Λιλλήκας θα παρευρεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο έχοντας την άποψη, την οποία διατύπωσε χθες, ότι ο κ. Αναστασιάδης διαχειρίστηκε μόνος του το Κυπριακό έως να ήταν προσωπική υπόθεση. «Παραγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο μη επιτρέποντάς μας να συμβάλουμε με δικές μας προτάσεις και απόψεις για αποφυγή νέων δεινών και ενδεχόμενα νέων τετελεσμένων που η Τουρκία θα επιχειρήσει μετά το αδιέξοδο».

Όχι σε έγγραφο συγκλίσεων
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι με φόντο τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζουν ένα έγγραφο συγκλίσεων, το οποίο μάλιστα θα αναφέρεται σε συμφωνία σε ένα ποσοστό 85%, κάλεσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μη δεχθεί έγγραφο συγκλίσεων, το οποίο θα είναι δεσμευτικό στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, έγινε μια αντίστοιχη αποτυχημένη προσπάθεια και πριν από ένα χρόνο περίπου. «Το παρελθόν, όμως, πρέπει να αποτελέσει οδηγό. Επιχειρούν την επανάληψη του πειράματος των συγκλίσεων Ντάουνερ, ο οποίος κατέγραψε αυτά που ο ίδιος θεωρούσε ως συμφωνηθέντα με μαύρα γράμματα, ενώ τις ελληνοκυπριακές θέσεις ή επιφυλάξεις επί των συμφωνηθέντων τις παρουσίασε με μπλε χρώμα και τις τουρκοκυπριακές με κόκκινο, και τα πιο σημαντικά θέματα αποκλίσεων και διαφόρων κρύφτηκαν στις υποσημειώσεις. Βέβαια το αποτέλεσμα του εγγράφου των συγκλίσεων Ντάουνερ είναι να αμφισβητείται μέχρι σήμερα και από τις δυο πλευρές και να μην ισχύει ούτε ως έγγραφο αναφοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα