Άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» η Κυβέρνηση

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί σε πολλές συντεχνίες λειτουργών υγείας η σημερινή υπογραφή συμφωνίας με ΠΑΣΥΔΥ - ΠΑΣΥΝΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι το ΓεΣΥ θα αρχίσει με αυτονόμηση νοσηλευτηρίων εντός του τρέχοντος έτους. Στις 13 Μαρτίου θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών για τα εργασιακά τους

Πέφτουν σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι υπογραφές μεταξύ Κυβέρνησης και συντεχνιών των νοσηλευτών, σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημά τους για συμπερίληψή τους στις επιστημονικές δομές του Δημοσίου. Η συμφωνία έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη

δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας χθες το βράδυ ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αρχίσει από την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του Οργανισμού για την Ασφάλιση Υγείας που θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή εγκαινίων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «ένας στόχος που, όπως έχει ομόφωνα συμφωνηθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, θα προβλέπει την έναρξη ισχύος του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου του 2019 για την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, ενώ την 1η Ιουνίου του 2020, την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας».

«Μέσα από τους σχεδιασμούς και τα σχετικά νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει», σημείωσε, «προσβλέπουμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο αποτελεί εθνικό στόχο δεκαετιών».

Στο πλαίσιο του συστήματος υγείας του τόπου μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ιδιαίτερο ρόλο έχει να διαδραματίσει όχι μόνο η επιστημονική και άλλως πως ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά και η περαιτέρω στήριξη και αναβάθμισή τους με την εγκατάσταση των Πανεπιστημιακών Ιατρών και εξελικτικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών».

«Είναι η πρόθεσή μου, είναι στην ημερήσια διάταξη, στις 13 Μαρτίου που έχω συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών να τεθεί επί τάπητος το θέμα, έτσι ώστε να αρθούν οι όποιες δυσχέρειες μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να συζητούμε ακόμα συνδικαλιστικά δικαιώματα και όχι πανεπιστημιακά ευρύτερα δικαιώματα που αφορούν οπωσδήποτε και θα ωφελήσουν και τους ιατρούς αλλά ιδιαίτερα και τους πολίτες, οι οποίοι θα αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς, όταν βρίσκονται σε πανεπιστημιακές κλινικές με τη συμβολή των ιατρών, με τη συμβολή των πανεπιστημιακών, κατά τρόπο που επιτέλους θα ακολουθήσουμε αυτό το οποίο συμβαίνει σε κάθε χώρα», είπε.

Θα πέσουν οι υπογραφές;
Σήμερα η συνάντηση για σύναψη της συμφωνίας, έχει προγραμματιστεί για τις 8:15 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, και δεν αναμένεται να διαρκέσει πέραν της μίας ώρας, ένεκα του γεγονότος πως στις 9:30 είναι προγραμματισμένη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η θετική - όπως κρίνεται από τους νοσηλευτές - εξέλιξη, ασχέτως των επιμέρους διαφωνιών που υπήρξαν ανάμεσα στην ΠΑΣΥΝΟ και τον κλάδο νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, κυρίως όσον αφορά στη χρονική εφαρμογή της συμφωνίας, αναμένεται να δώσει τέλος σε ένα ανοικτό ζήτημα, το οποίο λειτουργούσε, εν μέρει, ως τροχοπέδη στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας (αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων και ΓεΣΥ).

Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι επιλύει πλήρως τα προβλήματα, μιας και με αφορμή την αναγνώριση των επιστημονικών προσόντων και τη συνεπακόλουθη μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών, και άλλοι λειτουργοί υγείας, αναμένεται πως θα αξιώσουν την επιστημονική αναβάθμισή τους.

Ζητούμενο η 1/1/2018
Η ΠΑΣΥΔΥ πάει στη σημερινή συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας με τη θέση ότι αυτή θα εφαρμοστεί την 1/1/2018. Μιλώντας στη «Σημερινή», ο Πρόεδρος του κλάδου γενικής νοσηλευτικής της συντεχνίας, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΔΥ εμμένει στην αρχική της θέση για άμεση παραχώρηση της κλίμακας Α8 σε όλους τους νοσηλευτές. Η Κυβέρνηση στην αρχική τοποθέτησή της έκανε λόγο για έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας την 1/1/2019. Ο κ. Αργυρίδης διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο μη υπογραφής της συμφωνίας, μιας και στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Με καλές διαθέσεις
Πιο διαλλακτική φαίνεται να είναι η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), η οποία υποστηρίζει ότι η ένταξη στην επιστημονική κλίμακα και κατ’ επέκταση η μισθολογική αναβάθμιση μπορεί να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Αυτό αποφασίστηκε, εξάλλου, και κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης της Συντεχνίας, κατά την οποία τα μέλη της, αφότου ενημερώθηκαν για την πρόταση της Κυβέρνησης, έδωσαν την «έγκρισή» τους στην ηγεσία της να «κλειδώσει» σήμερα τη συμφωνία στο Προεδρικό, εφόσον αυτή τους ικανοποιεί.

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πέτελης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι μέσω της πρότασης ικανοποιείται το πάγιο αίτημά τους για αναγνώριση των νοσηλευτών ως επιστημονικού προσωπικού. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτελης επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να «κλειδώσει» σήμερα η συμφωνία, μιας και, όπως διευκρίνισε, υπάρχει πρόθεση και από τις δύο πλευρές, εργοδότη και εργαζομένων, να δοθεί επιτέλους μια λύση σ’ αυτό το ζήτημα. «Προσερχόμαστε στη συνάντηση με τις καλύτερες διαθέσεις», κατέληξε ο κ. Πέτελης.

Ντόμινο αντιδράσεων
Πάντως, αλυσιδωτές ήταν οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν χθες στους κόλπους των λειτουργών στον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση δέχθηκε πυρά από άλλους κλάδους εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που αξιώνουν με τη σειρά τους μισθολογικές αναβαθμίζεις, εντοπίζοντας στην εν λόγω συμφωνία χαρακτηριστικά αδικίας και διακρίσεων.
Για δυο μέτρα και δύο σταθμά έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Λάκης Δρουσιώτης.

Μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρθηκε στην αδικία που υφίσταται ο κλάδος του, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης. Εξάλλου, πρόσθεσε, η αναβάθμιση αφορά σε όσους έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, όπως και ο κλάδος του. «Είναι άδικο κάποιοι να αναβαθμίζονται και άλλοι να μένουν στάσιμοι. Προσωπικά δεν βλέπω τη λογική πίσω από μια τέτοια κίνηση. Τα δύο επαγγέλματα είναι το ίδιο σοβαρά, κατά την άποψή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Υγείας τον Νοέμβριο, ο δεύτερος είχε μεν αποκλείσει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αναβάθμισης, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα, ωστόσο είχε δεσμευτεί να εξετάσει εκ νέου το θέμα εν ευθέτω χρόνω. Επιπλέον, ο κ. Δρουσιώτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φυσιοθεραπευτές να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και γνωστοποίησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Τεχνολόγων Ακτινολόγων &Ακτινοθεραπευτών Θάσος Αθανασίου, ανέφερε ότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους, οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι έχουν ολοκληρώσει εδώ και μια τριετία όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα προσόντα τους να αναγνωριστούν στη μισθολογική κλίμακα Α8.

Σαφής ο Υπουργός
Πάντως, σαφής ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από άλλους κλάδους, οι οποίοι προτίθενται να ζητήσουν ισότιμη μεταχείριση, διευκρινίζοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Όπως διευκρίνισε, ο κ. Γεωργιάδης, «δεν θα τοποθετούνται όλοι όσοι έχουν πτυχία στην Α8, αλλά όσοι είναι ενταγμένοι σε σχέδια υπηρεσίας, τα οποία προβλέπουν την κλίμακα Α8.

Διευκρίνισε, περαιτέρω, ότι αν ένας νοσηλευτής είχε διεκδικήσει θέση στην κλίμακα Α2 και έχει πτυχίο δεν θα αναβαθμιστεί στην κλίμακα Α8. Ο Υπουργός απέρριψε επικρίσεις ότι η απόφαση για τους νοσηλευτές έχει προεκλογική χροιά, υπενθυμίζοντας ότι «την περασμένη άνοιξη, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους».

Η απόφαση, πρόσθεσε, σχετίζεται με το πλαίσιο αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων που βρίσκεται στη Βουλή και τη συμφωνία για αλλαγές στη δομή. «Δεν θα δίνεται έτσι απλά η κλίμακα Α8», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο οργανόγραμμα και ένας καθορισμένος αριθμός νοσηλευτών.

«Για να το πω απλά», είπε, «οι μισοί νοσηλευτές θα είναι στην κλίμακα Α8 και οι άλλοι στην Α2», ανέφερε. Για τη μελέτη που αφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη, για να διαφανεί ο οικονομικός αντίκτυπος από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και ποιες μεταβολές στον οικονομικό σχεδιασμό πρέπει να γίνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα