Κερδίζει έδαφος ο «Παρατηρητής»

Παρουσιάστηκαν χθες τα ευρήματα έρευνας, που διενεργήθηκε για τον θεσμό
Σε ομιλία του, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε πως ποσοστό 89% των ερωτηθέντων αισθάνονται αρκετά ασφαλείς στην περιοχή όπου κατοικούν

Σε αισθητή μείωση του εγκλήματος, σε παγκύπρια βάση, και σε αύξηση στο αίσθημα ασφάλειας του κοινού συνέτεινε η αύξηση στον αριθμό των Παρατηρητών της Γειτονιάς που ανέρχονται σήμερα σε 78.850, σε 166 δήμους και κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για το θεσμό του «Παρατηρητή της

Γειτονιάς», που παρουσιάστηκαν χθες από την εταιρεία CMRC Cypronetwork Marketing Research Ltd, την οποία διεξήγαγε και το Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Αισθητή μείωση
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, Πέτρος Παττούρας, το 2011, οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», οι υποθέσεις σοβαρού εγκλήματος ανήλθαν παγκύπρια στις 8.426, το 2012 στις 7.973, το 2013 στις 7.089, το 2014 στις 6.775, το 2015 στις 5.912 και το 2016 στις 5.094. Εξάλλου, οι υποθέσεις μικροαδικημάτων ανήλθαν παγκύπρια το 2011 στις 7.266, στις 6.515 το 2012, στις 5.282 το 2013, στις 4.978 το 2014, στις 4.089 το 2015 και στις 3.820 το 2016.

Αίσθημα εμπιστοσύνης
Εξάλλου, σε ομιλία του ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 89% των ερωτηθέντων αισθάνονται σήμερα αρκετά, πολύ και πάρα πολύ ασφαλείς στην περιοχή όπου κατοικούν. Το ποσοστό αυτών που αισθάνονται λίγο ή καθόλου ασφαλείς ανέρχεται στο 9%, σε σχέση με ποσοστό της τάξης του 13% που προέκυπτε κατά το 2015 και 20% κατά το 2011.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, αύξηση παρουσιάζεται και στο αίσθημα εμπιστοσύνης, στην αξιοκρατία και στις σχέσεις της Αστυνομίας με το κοινό, παράμετροι που βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες που έχει θέσει η ηγεσία του Σώματος, όπως είπε.

«Σήμερα μετρούμε 75.850 Παρατηρητές σε 166 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σε σύγκριση με μόλις 13.000 Παρατηρητές σε 54 Δήμους και Κοινότητες κατά το 2013, κατέχοντας, κατ΄ αναλογίαν πληθυσμού, μιαν από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια. Αυτή η αύξηση στον αριθμό των "Παρατηρητών της Γειτονιάς" σίγουρα συνέτεινε στην αισθητή μείωση του εγκλήματος, σε παγκύπρια βάση. Συγκριτικά αποτελέσματα των ετών 2013 και 2016 καταδεικνύουν σημαντική μείωση στο σοβαρό έγκλημα, ενώ μείωση επήλθε και στις μικροπαραβάσεις», σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

Θετικές εκτιμήσεις
Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε πως όπως διαφαίνεται η Αστυνομία, μαζί με την Εθνική Φρουρά, συγκεντρώνουν τις θετικότερες εκτιμήσεις από μέρους του κοινού, σε σύγκριση με άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, αλλά και σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών.

Όπως είπε, κατά το 2011, η Αστυνομία συγκέντρωνε μέσο όρο 3,1 σε πενταβάθμια κλίμακα αξιολόγησης, όσον αφορά τη γενική εικόνα των δημόσιων υπηρεσιών του τόπου και κατατασσόταν στη δεύτερη θέση μαζί με τις κρατικές υπηρεσίες υγείας και κατά το 2016 αυτός ο μέσος όρος αξιολόγησης αυξάνεται στο 3,4.

Άνοδος, ανέφερε, παρουσιάζεται και στον βαθμό βελτίωσης γενικότερα της Αστυνομίας. Κατά το 2016 ο μέσος όρος των απαντήσεων έφθασε στο 3,3 και έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2011, όπου ο μέσος όρος καθορίστηκε στο 3,0.

Βαθμός ικανοποίησης
Σύμφωνα με τον Αρχηγό Αστυνομίας αύξηση παρουσιάζεται και στον βαθμό ικανοποίησης του κοινού από την Αστυνομία, καθότι το 3,1 του 2011 ανήλθε στο 3,3 κατά το 2016. «Το αίσθημα εμπιστοσύνης που εμπνέει η Αστυνομία, αλλά και οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το κοινό είναι και αυτές παράμετροι που παρουσιάζουν αυξητική τάση, σε σύγκριση πάντοτε με στατιστικά στοιχεία του 2011. Και εστιάζω στο έτος 2011, καθότι η οικονομική κρίση δεν είχε, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πλήξει το νησί μας», ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου.

Το Πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» άρχισε να λειτουργεί το 2011 στον Δήμο Ιδαλίου. Τη χρονιά αυτή ο αριθμός τους ανήλθε στους 1000. Το 2012 έφθασαν τους 4.000, το 2013 τους 13.000, το 2014 τους 44.500 χιλιάδες, το 2015 τους 62.000 και το 2016 τους 72.500.

Νέα υπόσταση
Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως έχουν δοθεί ρητές οδηγίες για δημιουργία τοπικών και επαρχιακών επιτροπών, με την εμπλοκή του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, των Βοηθών Αστυνομικών Διευθυντών Επιχειρήσεων των Επαρχιών, των Υπευθύνων των Αστυνομικών Σταθμών και των Αστυνομικών της Γειτονιάς, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα υπόσταση στο Πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Σταδιακή αύξηση
Εξάλλου, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε πως η σταδιακή αύξηση των «Παρατηρητών της Γειτονιάς» και η ανταπόκριση όλο και περισσοτέρων δήμων και κοινοτήτων να συμμετέχουν στις ενημερωτικές διαλέξεις, που διοργανώνει το Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος της Αστυνομίας για τον θεσμό και τη δράση του, καταδεικνύουν την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης να ενισχύσει την ενεργό δράση του πολίτη στην κοινοτική αστυνόμευση.

Υπογράμμισε εξάλλου πως η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για την ανάπτυξη μέτρων και πρακτικών, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία, όπως είναι ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, ώστε αυτά να προσφέρουν ακόμη πιο υψηλό επίπεδο ασφάλειας στο τόπο μας και πως «σκοπός μας είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα αναβαθμίζουν τον ρόλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και θα ενισχύουν περαιτέρω τη σύσφιγξη των σχέσεων της Αστυνομίας με όλες τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οργανωμένους φορείς, την τοπική κοινωνία, την κάθε γειτονιά, με τον πολίτη κάθε ηλικίας».

Διεύρυνση δράσεων
Ανέφερε πως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», καθώς και γενικότερα της κοινοτικής αστυνόμευσης, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να «στοχεύσουμε σε διεύρυνση των δράσεων για μεγαλύτερη εμπλοκή της νεολαίας στον θεσμό, ενισχύοντας έτσι τόσο το αίσθημα ασφάλειας στα μέλη κάθε δήμου και κοινότητας, όσο και την συμμετοχή των νέων σε μια μορφή εθελοντισμού και την εμπλοκή τους σε πράξεις που ενδυναμώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, εφόσον οι νέοι θα καλούνται να εργαστούν μαζί για τους άλλους νέους, για ένα ασφαλέστερο μέλλον».

Επίσης, όπως ανέφερε, «θα πρέπει να προβούμε σε επέκταση της δράσης και του παρεμβατικού ρόλου του θεσμού της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, με τη σύσταση και λειτουργία τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, ώστε να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την πρόληψη και επίλυση προβλημάτων νεανικής παραβατικότητας, όσο και τη δέσμευση συνεχούς και εξελισσόμενης συμμετοχής του κάθε Δήμου / Κοινότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα