Στο Προεδρικό για οριστικοποίηση της συμφωνίας οι νοσηλευτές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα παραστεί, σήμερα το πρωί στις 08:15, στην τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ της ΠΑΣΥΝΟ, της ΠΑΣΥΔΥ και της Κυβέρνησης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ΠΑΣΥΝΟ ενημέρωσε χθες το απόγευμα τα μέλη της, σε κλειστή συνεδρία, για τη συμφωνία και καθόρισε τη στάση, που θα τηρήσει στη σημερινή σύσκεψη.

Στο μεταξύ, ακολουθώντας το παράδειγμα των νοσηλευτών και άλλοι κλάδοι στον τομέα της υγείας, όπως

οι εργοθεραπευτές,

οι φυσιοθεραπευτές και οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι, αξιώνουν, πλέον, μισθολογική αναβάθμιση.

Διαβάστε σχετικά: Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αναβάθμιση υπηρεσιών Υγείας

Την ίδια ώρα η ΟΕΒ προειδοποιεί ότι η επιστροφή στις αλόγιστες πρακτικές του παρελθόντος θα οδηγήσει σε νέο οικονομικό εφιάλτη. Η οικονομία, τονίζει, δεν θα αντέξει δεύτερη φορά τα ίδια λάθη.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων επισημαίνει ότι τυχόν ικανοποίηση της αξίωσης των νοσηλευτών θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε σωρεία άλλων απαιτήσεων, που θα εκτοξεύσουν, εκ νέου, το κόστος του κρατικού μισθολογίου. Ο ιδιωτικός τομέας, σημειώνει, δεν μπορεί να συντηρήσει ξανά ένα πανάκριβο και αντιπαραγωγικό Δημόσιο.

Ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από άλλους κλάδους, οι οποίοι προτίθενται να ζητήσουν ισότιμη μεταχείριση, διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Δεν θα τοποθετούνται όλοι όσοι έχουν πτυχία στην Α8, αλλά όσοι είναι ενταγμένοι σε σχέδια υπηρεσίας, τα οποία προβλέπουν την κλίμακα Α8 ξεκαθάρισε.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι αν ένας νοσηλευτής είχε διεκδικήσει θέση στην κλίμακα Α2 και έχει πτυχίο, δεν θα αναβαθμιστεί στην κλίμακα Α8.

Ο ΥΠΟΙΚ απέρριψε επικρίσεις ότι η απόφαση για τους νοσηλευτές έχει προεκλογικό χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη άνοιξη, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους. Η απόφαση, δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, σχετίζεται με το πλαίσιο αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, που βρίσκεται στη Βουλή και τη συμφωνία για αλλαγές στη δομή.

Για τη μελέτη, που αφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι είναι απαραίτητη, για να διαφανεί ο οικονομικός αντίκτυπος απ’ αυτά, που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και ποιες μεταβολές στον οικονομικό σχεδιασμό πρέπει να γίνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα