Ανοικτό ενδεχόμενο δωρεάς στη ΔΕΑ από Σουηδία

Επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) πραγματοποίησε σήμερα σουηδική κοινοβουλευτική αντιπροσωπία, με τον επικεφαλής της Α’ Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα του να μελετήσει την προοπτική για δωρεά προς τη ΔΕΑ.

Η σουηδική κοινοβουλευτική αντιπροσωπία συναντήθηκε με μέλη της ΔΕΑ, από τα οποία ενημερώθηκε

εκτενώς για τις εργασίες που πραγματοποιεί η ΔΕΑ, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του ανθρωπολογικού εργαστηρίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Τομπίας Μπίλστρομ έκανε λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, η οποία δημιουργεί πολλά συναισθήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΔΕΑ αλλά και με το ότι προέρχονται από μια χώρα, τη Σουηδία, στην οποία δεν υπήρξε πόλεμος για πάνω από 200 χρόνια, και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να δουν τι πραγματικά σημαίνει (ο πόλεμος).

Ο κ. Μπίλστρομ ανέφερε πως από τη συνομιλία που είχε με τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους, κατάλαβε πως πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν βοηθά την Κύπρο να ξεπεράσει αυτή την ιστορία (με τους αγνοουμένους).

«Και νομίζω αυτό είναι που θα πάρουμε μαζί μας πίσω στη Σουηδία», σημείωσε.

Είπε επίσης πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η σουηδική αντιπροσωπία ενημερώθηκε αναφορικά με το κόστος των εργασιών της ΔΕΑ. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μιλούμε και για χρήματα, όταν μιλούμε για εκταφές και ανθρωπολογική δουλειά», είπε.

Και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουν, καθώς η Σουηδία δεν είναι αυτή τη στιγμή στον κατάλογο των δωρητών της ΔΕΑ ως ξεχωριστή χώρα, παρά μόνο συμμετέχει μέσω της δωρεάς που καταβάλλεται από την ΕΕ.

Από την πλευρά του το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Πολ-Ανρί Αρνί εκθείασε τη σημασία των επισκέψεων ξένων αντιπροσωπιών στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, ειδικότερα όταν πρόκειται για κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες καθώς, όπως σημείωσε, είναι τα Κοινοβούλια που τις περισσότερες φορές αποφασίζουν σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς, τις δωρεές, τη στήριξη.

«Για μας οι κοινοβουλευτικοί είναι ακόμη πιο σημαντικοί και από τους υπουργούς, καθώς αυτοί μελετούν τους προϋπολογισμούς στα κοινοβούλια όλη την ώρα και παίρνουν τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα