Ανέλυσαν τα οφέλη από μια λύση

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί
ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ CYPRUS ACADEMIC DIALOGUE
Την ελπίδα ότι η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση το συντομότερο δυνατόν εξέφρασε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του κατά τη δικοινοτική εκδήλωση, που διοργάνωσε

η δεξαμενή σκέψης «Cyprus Academic Dialogue», με θέμα «Η ζωή σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο», στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλυσε με λεπτομέρεια τα οφέλη από μια λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι με τον κ. Ακιντζί μοιράζονται το ίδιο όραμα, δηλαδή να παρουσιάσουν στον λαό μια διαρκή, βιώσιμη και λειτουργική λύση, προσθέτοντας ότι συμφωνούν πως η λύση πρέπει να είναι σαφής και χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να βλέπουν οι μεν τους δε, όχι ως εχθρούς, αλλά ως μελλοντικούς εταίρους. Αφού ανέλυσε ειδικά τα οικονομικά οφέλη της λύσης, είπε ότι η λύση πρέπει να είναι στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας, της πολιτικής ισότητας και στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης του Φεβρουαρίου του 2014.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς φυσικού αέριου και ηλεκτρισμού μέσω Τουρκίας. Καταλήγοντας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο χρόνος μέχρι το τέλος του έτους είναι κρίσιμης σημασίας, προσθέτοντας ότι αν έρθει το 2017 χωρίς λύση μπορεί να χαθεί η ευκαιρία, λόγω των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο το 2018.

Παράλληλα, την κοινή επιθυμία για διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας/ Απλικίου το συντομότερο δυνατόν επιβεβαίωσαν χθες τηλεφωνικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με δήλωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα, πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πρωτοβουλία του κ. Ακιντζί με την UNDP-Συνεργασία για το Μέλλον (PFF), το γραφείο στήριξης της ΕΕ και αξιωματούχους της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις σε σχέση με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Στη συνάντηση πήραν μέρος «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους και ο συμπρόεδρος εκ μέρους της τ/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Μουσταφά Λακανταμιαλί, η Διευθύντρια του Προγράμματος UNDP-PFF Τιζιάνα Ζενάρο, ο Σύμβουλος της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ Λιν Χάστιγκς και ο επικεφαλής του γραφείου υποστήριξης της ΕΕ Αλεσάντρο Μπιαντσιάρτι. Η συνάντηση έγινε στο «προεδρικό» και συζητήθηκε το θέμα της επίσπευσης της διαδικασίας προσφορών από την UNDP για την κατασκευή του δρόμου Δερύνειας - Απλικίου.

Εξάλλου ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίγκ επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ την πραγματοποίηση της συνάντησης με αξιωματούχους από την UNDP-PFF και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με θέμα συζήτησης τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. «Είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές για τη διάνοιξη αυτών των οδοφραγμάτων το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σιντίγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα