Το Τρίπτυχο Αναστασιάδη

Ε Κ Ε Ι Ν Ο το «τρίπτυχο» που ζήτησε ο Αναστασιάδης, από τον Έιντε και τον Ακιντζί, προφανώς, έμεινε στα… αζήτητα. Περί «τριπτύχου» μιλά κατά καιρούς, σπανίως κι ενίοτε, κατ’ επανάληψιν όμως, άμα λάχει η περίσταση, εδώ και χρόνια. Χωρίς ανταπόκριση πάντως. Κι όταν λέει για «τρίπτυχο» εννοεί, ίσως, κάτι σαν ένα είδος «λογαριασμού μεσοδιαστήματος», με τρεις στήλες.

Για να καταγραφούν τα επιτευχθέντα στη μία στήλη, τα πλησίον επιτεύξεως στη δεύτερη και τα μακράν πιθανότητας επιτεύξεως αλληλοσυγκρουόμενα στην τρίτη στήλη, πεπραγμένα στις διαδικασίες των λεγόμενων «διακοινοτικών» συνομιλιών

των τελευταίων 39 χρόνων, αν λογαριάσουμε ως εναρκτήριο το 1977, με τη συμφωνία Μακαρίου - Ντενκτάς, έως σήμερα.

Προφανώς στον εν λόγω «τρίπτυχο λογαριασμό» περιλαμβάνονται και οι εσχάτως επινοηθείσες έννοιες των «συγκλίσεων» και «συναντιλήψεων» περί του περιεχομένου των οποίων δεν έχει εισέτι συνομολογηθεί κάποιος έγκυρος ορισμός...

Α Λ Λ’ ΕΑΝ οι συνομιλητές του, ως «ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας», κ.κ. Έιντε και Ακιντζί, δεν στέργουν ν’ αποκριθούν θετικά στο αίτημα του κ. Αναστασιάδη, τίποτε δεν εμποδίζει τον ίδιο να ετοιμάσει εξ ιδίων ένα δικό του «τρίπτυχο», με όσα ο ίδιος γνωρίζει ή πιστεύει ότι συνθέτουν επακριβώς τα μέχρι τούδε πεπραγμένα των 39χρονων «διακοινοτικών» συνομιλιών.

Και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλέον, να θέσει το δικό του «τρίπτυχο» ενώπιον του λαού που τον ανέδειξε στο προεδρικό αξίωμα. Για να εκφράσει ο ίδιος ο λαός, αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως έκαστος πολίτης, τη γνώμη του και τις αποφάσεις του:

Ε Γ Κ Ρ Ι Ν Ε Ι ή όχι ο λαός τις επιτευχθείσες «συγκλίσεις»; Αποδέχεται ή όχι ο λαός το περιεχόμενο των «συναντιλήψεων»; Συμφωνεί ή διαφωνεί ο λαός με τη στάση του Ελληνοκύπριου συνομιλητή στα θέματα της τρίτης στήλης των «αγεφύρωτων»;

Ε Α Ν ΔΕΝ θέλει ο κ. Αναστασιάδης να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για το «τρίπτυχο», θα μπορούσε να αρχίσει το μέτρημα της ΒΟΥΛΗΣΗΣ του λαού απ’ το δικό του κόμμα - όσο του απέμεινε - τον ΔηΣυ. Και, κατόπιν, αν κρίνει σκόπιμο, να πάει στους συμπλέοντες με την πολιτική του στο ΑΚΕΛ.

Ν Α ΖΗΤΗΣΕΙ από τον κ. Αβέρωφ μια διαδικασία εσωκομματικής συζήτησης και ενδοκομματικού δημοψηφίσματος για το «τρίπτυχό» του. Για να μετρήσει αν το 66% του ΔηΣυ που απέρριψε το 2004 το δικό του ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν, μειώθηκε ή αυξήθηκε το 2016. Αν οι Συναγερμικοί, και με ποια άραγε ποσοστά, συμφωνούν ή διαφωνούν με τον «Σκελετό Λύσης» που ο ίδιος συμφώνησε 11 Φεβρ. 2014 με τον Έρογλου και διαπραγματεύεται με τον Ακιντζί για «λύση» Διζωνικού Συνεταιρισμού Ισότιμης Τουρκικής Συγκυριαρχίας.

Ω Σ Τ Ε ΝΑ ξέρει ο ίδιος, να ξέρουν όλοι, εγκαίρως και εγκύρως, ποια θα είναι η τύχη της όποιας κατάληξης - αν καταλήξουν - των συνομιλιών του με τον κ. Ακιντζί στο συγκεκριμένο ή παραπλήσιο «τρίπτυχο».
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Οι έχοντες καλές σχέσεις με την ενταύθα βρετανική Υπάτη Αρμοστεία αφ’ ενός και την πρεσβεία των ΗΠΑ αφ’ ετέρου, δημοσιογράφοι μας, τώρα που… παίζει και το βρετανικό δημοψήφισμα για το ναι ή όχι στο Brexit, δεν θα ήταν άραγε χρήσιμο να πάρουν κάποιες επίσημες βρετανικές κι αμερικανικές δηλώσεις, αν συνεχίζουν αμφότεροι να μας συστήνουν να… εμπιστευθούμε οι Έλληνες Κύπριοι την Τουρκία;
Λάζ.Α.Μαύρος

Keywords
Τυχαία Θέματα