Αναζητείται ο συνεργάτης διακινητών προσφύγων στην Κύπρο

Λίγες μόνο ώρες μετά τη διάσωση των 26 προσφύγων απο το ταξίδι-κόλαση, ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, οι Αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται επι ποδός, προκειμένου να φθάσουν στα ίχνη του συνεργάτη των διακινητών, που φέρεται να βρίσκεται στην Κύπρο.

Απο νωρίς το πρωί, κλιμάκιο ανακριτών του ΤΑΕ Αμμοχώστου βρέθηκε στον καταυλισμό ''Πουρνάρα'' στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου απο χθες μεταφέρθηκαν 7 πρόσφυγες, για λήψη καταθέσεων.

Οι προσπάθειες των Αρχών

εστιάζονται στον εντοπισμό του προσώπου, με το οποίο ένας εκ των τριών συλληφθέντων, επικοινώνησε τηλεφωνικώς απο το πλοιάριο, ζητώντας του να ενημερώσει τις Αρχές ότι κινδύνευαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το εν λόγω πρόσωπο, φέρεται να διαμένει στην Κύπρο και να αποτελεί μέρος κυκλώματος, που δραστηριοποιείται στο νησί και μεταφέρει παράνομα μετανάστες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταθέσεις λήφθηκαν εκ νέου και από τους τρεις συλληφθέντες, στους οποίους η Αστυνομία αποδίδει ρόλους καπετάνιου, βοηθού καπετάνιου και διακινητή, και οι οποίοι τελούν υπό 8ήμερη κράτηση, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάσουν το άτομο που κρύβεται πίσω απο την υπόθεση. Στοιχεία και ενημέρωση για τα τρία πρόσωπα έχουν ήδη ζητηθεί απο ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Το μεσημέρι στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά μεταφέρθηκαν άλλα τρία άτομα που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ενώ θέμα χρόνου είναι η μεταφορά και των υπόλοιπων 13ων διασωθέντων ναυαγών, 10 παιδιών και 3ων μητέρων

"Είναι θέμα χρόνου να μεταφερθούν και οι υπόλοιποι ναυαγοί, εαν και εφόσον οι θεράποντες ιατροί το επιτρέψουν, στον χώρο ο οποίος έχει ετοιμαστεί για την προσωρινή φιλοξενία αυτών των ατόμων... Έχει αναπτυχθεί καταυλισμός, πρόκειται για αντίσκηνα τα οποία είναι ανθεκτικά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, υπάρχουν κρεβατάκια εκστρατείας, έχουν δοθεί σεντόνια, κουβέρτες, είδη ένδυσης και υπόδησης και όλα τα αναγκαία", δήλωσε η προισταμένη του γραφείου τύπου πολιτικής άμυνας, κ. Ολίβια Μιχαηλίδου.

Τα παιδιά και οι μητέρες τους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ ένα παιδάκι, το οποίο υπέστη υποθερμία, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται ναι μεν σοβαρή, αλλά σταθερή.

"Όσα συνοδεύονται απο τους γονείς τους, μέριμνά μας είναι να συνεχίσουν να παραμένουν με τους γονείς τους. Αυτή τη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί κάποιο παιδί που να είναι ασυνόδευτο", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ολίβια Μιχαηλίδου, λόγω του μικρού και επομένως διαχειρίσιμου αριθμού των προσφύγων, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα