Επ.Άμυνας: "Από κόσκινο θα περάσει o νόμος για αξιωματικούς"

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, σε δήλωσή του, είπε ότι η Επιτροπή Άμυνας θα εξετάσει με πάσαν λεπτομέρεια το Νομό και τους Κανονισμούς για διορισμό, ιεραρχία, προαγωγές και αφυπηρετήσεις Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και θα προβεί σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις χρειάζονται, ώστε να εξυπηρετηθεί το καλώς νοούμενο κοινό συμφέρον της ΕΦ και όχι τα οποιαδήποτε προσωπικά συμφέροντα έχουν συμπεριληφθεί σε αυτούς.

Ο κ. Βαρνάβα εξήγησε ότι επειδή από κάποιους καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επιρριφθεί ευθύνη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας

για τη μη συζήτηση του Νομοσχεδίου που τροποποιεί τον «Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο» και των Κανονισμών για διορισμό, ιεραρχία, προαγωγές και αφυπηρετήσεις Αξιωματικών και Υπαξιωματικών μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, υποχρεώνεται να προβεί σε αυτήν την δήλωση θέτοντας τα πράγματα στην σωστή τους βάση.

Το Υπουργείο Άμυνας, συμπληρώνει ο κ. Βαρνάβα, προχώρησε και κατέθεσε στην Βουλή τους Κανονισμούς για τους Αξιωματικούς, όπως επίσης και Νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί πλήρως τον «Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο», βάση του οποίου θα εφαρμοστούν οι Κανονισμοί, στις 22 Οκτωβρίου, με αίτημα όπως αυτοί ψηφιστούν στις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή σήμερα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο ΓΕΕΦ και στο Υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στις κρίσεις, στις προαφυπηρετήσεις και στις προαγωγές βάση των νέων Κανονισμών, όπου οι προαγωγές θα ήταν σχεδόν διπλάσιες από αυτές που θα γίνονταν με τους υφιστάμενους Κανονισμούς.

Το αίτημα του Υπουργείο Άμυνας για ψήφιση του νομοσχεδίου και των δύο πολυσέλιδων Κανονισμών μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ήταν αδύνατο, σημείωσε ο κ. Βαρνάβα, προσθέτοντας ότι μέλη της Επιτροπής Άμυνας και τα κόμματα τους έφεραν ισχυρή ένσταση και εξέφρασαν την άποψη ότι αυτοί οι Κανονισμοί, όπως και το νομοσχέδιο, πρέπει μελετηθούν ενδελεχώς χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο, θεωρώντας ότι το χρονικό πλαίσιο το οποίο έθετε το Υπουργείο Άμυνας ήταν πολύ στενό.

Παρόλα ταύτα, ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία, και σε συνεννόηση με το ΓΕΕΦ, όπως και τον Υπουργό Άμυνας, δόθηκε ως τελευταία ημερομηνία προς ψήφιση η 19η Νοεμβρίου. Επικοινωνώντας με σχεδόν όλους τους συνάδελφους βουλευτές της Επιτροπής, είπε, διαπίστωσε ότι οι συνάδελφοι οι οποίοι ενίσταντο στον να συζητηθούν οι Κανονισμοί αυτοί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, πάλι θεωρούσαν ότι είναι αδύνατο ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο όπως και δύο Κανονισμοί, οι οποίοι ανατρέπουν πλήρως την λειτουργία της ΕΦ, να συζητηθούν βεβιασμένα. “Δηλώνω ότι καμία πρόθεση μου δεν ήταν το Νομοσχέδιο ή οι Κανονισμοί να ψηφιστούν χωρίς λεπτομερή εξέταση και πιθανές τροπολογίες εάν και εφόσον χρειάζονταν”, επεσήμανε.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι κατά την επικοινωνία του με τους συνάδελφους βουλευτές, ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, “και αυτοί εξέφρασαν άρνηση, ώστε οι Κανονισμοί και το νομοσχέδιο να συζητηθούν μέχρι τις 19 Νοεμβρίου”.

Με την πρωτοβουλία που ανέλαβα καταλήξαμε στο να ορίσουμε χθες έκτακτη Επιτροπή Άμυνας για να αρχίσει η συζήτηση του «Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου», ο οποίος θα πρέπει να προηγηθεί των Κανονισμών.

Δυστυχώς οι αντιδράσεις από βουλευτές πολιτικών δυνάμεων για μη εξέταση των συγκεκριμένων κανονισμών σε στενά χρονικά πλαίσια, συνεχίστηκε. Παρόλα ταύτα κατέβαλα προσπάθεια κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ώστε να αρχίσει η συζήτηση με λεπτομερή και ενδελεχή εξέταση, ακόμη και τροποποίηση του Νομοσχεδίου και των Κανονισμών αν χρειαζόταν, σε έκτακτες και τακτικές συνεδρίες που θα ορίζονταν μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, εάν και εφόσον αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί. Διαφορετικά, οι κρίσεις και οι προαγωγές για το 2015, να προχωρούσαν βάση τον υφιστάμενο Κανονισμό.

Σε ερώτηση την οποία υπέβαλα στην Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να γίνει, εάν παρεμπιπτόντως για οποιοδήποτε λόγο δεν περνούσαν οι νέοι Κανονισμοί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, η απάντηση που πήρα ήταν θετική.

Ακριβώς την ίδια στιγμή, με γραπτή του επιστολή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, προς τον ίδιο, του υποδείκνυε ότι εάν δεν περνούσαν οι Κανονισμοί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου ήταν αδύνατο να γίνουν κρίσεις και προαγωγές τον Δεκέμβριο του 2015.

“Πρωτίστως κακίζω το γεγονός ότι την ίδια στιγμή, από το Υπουργείο Άμυνας κατατίθενται δύο διαφορετικές απόψεις. Δεύτερο, θεωρώ την υπόδειξη αυτή από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας ως εκβιαστική, ότι εάν μέχρι τις 19 Νοεμβρίου δεν ψηφιστούν οι Κανονισμοί τότε δεν θα γίνουν ούτε οι προβλεπόμενες κρίσεις και προαγωγές με βάση τους υφιστάμενο κανονισμό τον Δεκέμβριο του 2015”.

Ωστόσο θεώρησε “ορθότερο ότι πλέον οι Κανονισμοί θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς και παράλληλα το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας να προχωρήσουν στις νενομισμένες διαδικασίες για κρίσεις και προαγωγές βάση των υφιστάμενων Κανονισμών”.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι με την ψήφισή τους πριν τον Μάρτιο του 2016, καλεί το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσουν χωρίς καμία παραβίαση το άρθρο 31(2) των Κανονισμών το οποίο υποχρεώνει το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων να συνέλθει το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου και το Κατώτερο Συμβούλιο Κρίσεων, όχι αργότερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, ώστε οι κρίσεις, οι προαφυπηρετήσεις και οι προαγωγές των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών να γίνουν νομότυπα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα