Αναζητεί ρωσική «ζεστασιά»

Τον Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να συναντήσει άμεσα ο Ταγίπ Ερντογάν
Βολές από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών για τις «εκκαθαρίσεις» που προωθεί ο Σουλτάνος του Βοσπόρου

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα συναντηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο RIA-Novosti ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την πιθανότητα μίας διμερούς συνάντησης, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Αύγουστο.

«Συζητήθηκε το θέμα της συνάντησης.

Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία κρίνει ως απαράδεκτες τις αντισυνταγματικές ενέργειες και τη βία και ελπίζει ότι η τάξη και η σταθερότητα θα αποκατασταθούν στην Τουρκία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι ελπίζει πως η τουρκική πλευρά είναι σε θέση να διασφαλίσει την προστασία των Ρώσων τουριστών στη χώρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, ο πρώτος ηγέτης χώρας που επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπάθειά του και ευχήθηκε σύντομα να διασφαλιστεί η συνταγματική τάξη.

Δεν είναι «λευκή επιταγή»
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν είναι μια «λευκή επιταγή» για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Θέλουμε την πλήρη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία», υπογράμμισε, προσκεκλημένος στο μεσημβρινό δελτίο του κρατικού καναλιού FR3.

Ο κ. Ερό καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα, εξέφρασε όμως παράλληλα σκεπτικισμό για τον ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους: «Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας. Ένα μέρος είναι αξιόπιστο και ένα μέρος προκαλεί υποψίες», δήλωσε.

Στην Τουρκία εκτιμάται ότι ζουν 10.000 Γάλλοι, ο Υπουργός εξήγησε ότι δεν τίθεται για την ώρα θέμα οργάνωσης του επαναπατρισμού τους.

Δεν μπαίνει στην Ε.Ε. η Τουρκία με τον Ερντογάν
O Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει να ενισχύει την εξουσία του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, διότι δεν θα αφήσει να χαθεί η ευκαιρία «να κάνει εκκαθαρίσεις στον στρατό και να πραγματοποιήσει επιτέλους το σχέδιό του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα με στόχο την απόλυτη κυριαρχία του», είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τσεμ Εζντεμίρ.

«Ακόμα και τα λίγα ΜΜΕ τα οποία κάνουν κριτική και το ευαίσθητο λουλουδάκι της κοινωνίας των πολιτών σίγουρα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό», πρόσθεσε ο Εζντεμίρ.

Με την ανοικτή δυτική δημοκρατία δεν έχει πολλά κοινά αυτό που ονομάζεται στην Άγκυρα δημοκρατία, όπως είπε και πρόσθεσε ότι μια δημοκρατικά προσανατολισμένη Τουρκία ασφαλώς θα είχε θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον Ερντογάν όμως στην εξουσία δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όπως τόνισε ο ηγέτης των Πρασίνων.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι «είναι εντυπωσιακή η ενιαία αντίδραση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο, τα οποία υποστήριξαν άμεσα τις δημοκρατικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής».

Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε όλες τις πλευρές να θέσουν τέρμα στη βία: «Τώρα προέχει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στους κανόνες του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας». Στην Τουρκία θα πρέπει τώρα να επανέλθει η τάξη και η σταθερότητα. Ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται από τη «σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

«Ελπίζουμε ότι η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων αποτελεί επιτέλους παρελθόν και ότι οι πολίτες θα αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον της χώρας τους», τόνισε ο Στάινμαϊερ, ο οποίος αναμένει μεν νομικές συνέπειες για τους υποκινητές του πραξικοπήματος, αλλά όπως «η γερμανική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει τονίσει, δίνει μεγάλη σημασία στην τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και αυτό ισχύει και τώρα».

Να «τρέξει» ο πολιτικός διάλογος
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να «ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο», σε συνέντευξή της στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Η τήρηση του νόμου, του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας είναι απαράβατες αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να εγκαταλείπονται. Είναι επίσης τα καλύτερα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνει η Τουρκία, με τον πόλεμο στα σύνορά της, την τραγωδία της τρομοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο πολιτικός διάλογος», είπε η Μογκερίνι. «Ιδού τι ζητάμε από την Τουρκία», πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο στην Τουρκία, οι οποίες «κράτησαν τον κόσμο σε αγωνία για πολλές ώρες», η Μογκερίνι είπε ότι της δόθηκε η εντύπωση πως επρόκειτο για μια οπισθοδρόμηση στη βαρβαρότητα. «Δινόταν η εντύπωση ότι γυρίσαμε πίσω στον χρόνο, σε έναν άλλο αιώνα», είπε.

Το αιγυπτιακό βέτο
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέτυχε να καταδικάσει ομόφωνα τη βία κι αναταραχή στην Τουρκία, αφού η Αίγυπτος διαφώνησε με μιαν ανακοίνωση που επρόκειτο να εκδοθεί και καλούσε όλες τις πλευρές να «σεβαστούν τη δημοκρατικά εκλελεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας», γνωστοποίησαν διπλωμάτες.

Στο προσχέδιο του κειμένου, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, διατυπωνόταν επίσης η ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία και η προτροπή για επίδειξη αυτοσυγκράτησης προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και για αποφυγή της βίας ή ενός νέου αιματοκυλίσματος. Επιπλέον τα κράτη μέλη θα απηύθυναν έκκληση να μπει επειγόντως ένα τέλος στην κρίση και να επικρατήσει το κράτος δικαίου.

Οι διακηρύξεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να γίνονται ομόφωνα δεκτές από τα κράτη.
Διπλωμάτες, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν, είπαν ότι η Αίγυπτος έθεσε ως επιχείρημα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να καθορίζει εάν μια κυβέρνηση έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα