Σαρώνει στο πέρασμά του

Αλλάζει τους πάντες και τα πάντα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Συλλήψεις στρατιωτικών, «ξήλωμα» του δημόσιου τομέα και σκέψεις επαναφοράς της θανατικής ποινής

Ενισχυμένος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά για εκκαθαρίσεις ακόμα και στα πανεπιστήμια και καλεί τους οπαδούς του να μείνουν στις πλατείες. Έξι χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, και αναμένονται και άλλες συλλήψεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV,

επικαλούμενο δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε μήνυμα ότι η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το πραξικόπημα απέτυχε χάρη στους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του να βγουν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα και να ματαιώσουν το εγχείρημα για κατάλυση της δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση από την ημέρα του πραξικοπήματος λέγοντας ότι «ο μεγαλύτερος ρόλος στην απώθηση της προδοτικής πρωτοβουλίας ανήκει στο έθνος μας».

«Η πρωτοβουλία των προδοτών τρομοκρατών, μελών παράνομης συμμορίας, εξουδετερώθηκε προτού οι προδότες υλοποιήσουν τον σκοπό τους, χάρη στην άμεση αντίδραση των ηρωικών στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν τα στελέχη της ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Μόλις εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο λαός μας που πληροφορήθηκε την κατάσταση βγήκε στους δρόμους για να προστατεύσει τα πραγματικά στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και να εμποδίσει το πλήγμα εναντίον του δημοκρατικού νομικού μας συστήματος, δίνοντας έτσι το πιο ωραίο μάθημα στους προδότες. Ο μεγαλύτερος ρόλος στην απώθηση της προδοτικής πρωτοβουλίας ανήκει στο έθνος μας. Οι πραξικοπηματίες, που είναι στελέχη παράνομης οργάνωσης, έχουν εξουδετερωθεί και θα τιμωρηθούν με την ποινή που τους αρμόζει εντός του νομικού συστήματος».

Θα ολοκληρώσουμε τις εκκαθαρίσεις σύντομα
«Η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, αλλά οι εορτασμοί της δημοκρατίας θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ζητώντας όμως από τα πλήθη που βγαίνουν στους δρόμους να αποφεύγουν τις «ακραίες αντιδράσεις».

«Θα συνεχίσουμε τις βάρδιες δημοκρατίας παντού, με πρώτες τις πλατείες Κιζίλαϊ στην Άγκυρα και Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Γιλντιρίμ και τόνισε ότι την ημέρα οι πολίτες εργάζονται, ενώ τα βράδια «θα συνεχίσουμε τις βάρδιες δημοκρατίας, αλλά και τους εορτασμούς. Αυτό θα συνεχιστεί έτσι, για ένα διάστημα ακόμη».

«Το έθνος μας πήρε βαθιάν ανάσα, αλλά δεν τελειώσαμε», είπε ο Γιλντιρίμ και τόνισε ότι «θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης. Θα δώσουμε στους πραξικοπηματίες την ποινή που τους ταιριάζει, με τρόπο που κανείς να μην έχει στο μέλλον το θράσος να εναντιωθεί στη λαϊκή βούληση».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να είναι «ήρεμοι». «Να αποφεύγουμε τις ακραίες αντιδράσεις. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι το μέλλον και η εγγύησή μας. Να μη συμπεριφερθούμε με τρόπο που θα ζημιώσει τη θεσμική ταυτότητα των ενόπλων δυνάμεών μας», είπε ο Γιλντιρίμ.

Κι αυτό καθώς μετά την πληροφορία περί άγριας δολοφονίας Τούρκου φαντάρου διά αποκεφαλισμού το πρωί του Σαββάτου, αφού είχε παραδοθεί μαζί με άλλους στρατιώτες στην Αστυνομία και στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, αυξάνονται οι καταγγελίες για λιντσαρίσματα στρατιωτών από τους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σερί συλλήψεων
Μπαράζ συλλήψεων υψηλόβαθμων στελεχών είχαμε και χθες. Ανάμεσα σε άλλα, είχαμε:
· Τη σύλληψη του ανώτατου στρατιωτικού συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, Αλί Γιαζιτζί.
· Τη σύλληψη του διοικητή της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, στρατηγού Μπεκίρ Ερτζάν Βαν.
· Τη σύλληψη 34 στρατηγών διαφόρων βαθμίδων. Πρόκειται κυρίως για εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού, όπως ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς.
· Συνελήφθη ο διοικητής της φρουράς, Οζάν Οζμπακίρ, μαζί με 51 στρατιώτες.

Το δάκρυ του Σουλτάνου
Ο Ερντογάν παρακολούθησε χθες τις κηδείες των θυμάτων του πραξικοπήματος, έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στην κηδεία ενός άνδρα, που σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα διαχυτικός στις δημόσίες εμφανίσεις του, ξέσπασε σε κλάματα ενώ εκφωνούσε τον επικήδειο λόγο σε ένα τέμενος στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το θύμα ήταν φίλος του, ένας γνωστός διαφημιστής στην Τουρκία, και σκοτώθηκε μαζί με τον 16χρονο γιο του τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από τους υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.

Θανατική ποινή
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε, απευθυνόμενος σε ένα πλήθος πολιτών που φώναζε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα». Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο την επαναφορά του μέτρου της θανατικής ποινής και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τελευταίες μάχες
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πραξικοπηματιών που αντιστέκονταν στη σύλληψή τους σε περιοχή κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και σε μια αεροπορική βάση στην κεντρική Τουρκία, γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος.

Τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι πραξικοπηματίες δεν ανταπέδωσαν και τελικά συνελήφθησαν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο έναν Τούρκο αξιωματούχο, συγκρούσεις ξέσπασαν και σε αεροπορική βάση στο Ικόνιο, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και συμμετεχόντων στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Στήριξη στις Τράπεζες
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ είπε στους επενδυτές να μην ανησυχούν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, γράφοντας στο Twitter πως η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο και έχει λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» έπειτα από διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα και το θησαυροφυλάκιο.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανέφερε ότι θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι αγορές χρήματος.

Η τράπεζα ανέφερε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πως όλες οι αγορές και τα συστήματα της κεντρικής τράπεζας θα είναι ανοικτά μέχρι την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα