«Αναποτελεσματικό το σχέδιο προστασίας κύριας κατοικίας»

Χωρίς αποτέλεσμα παραμένει το Σχέδιο Προστασίας Κύριας Κατοικίας, αφού μόνο δύο αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και δεν δεν είναι επιλέξιμες λόγω των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) Ανδρέας Φράγκος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2016.

Όπως εξήγησε, το κώλυμα εντοπίζεται στο ότι δεν πληρούνται τα προηγούμενα στάδια που πρέπει να τηρηθούν, έτσι ώστε ένα νοικοκυριό να μπορεί

να επωφεληθεί του σχεδίου.


Το Σχέδιο αφορά δάνεια μέχρι €250.000 και προνοεί την επιδότηση, από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) μέρους των πληρωμών που αφορούν το ενυπόθηκο δάνειο του δανειολήπτη, με σκοπό την εξάλειψη του κινδύνου για εκποίηση της κατοικίας του. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% των εν λόγω πληρωμών, οι οποίες αφορούν τόσο πληρωμές για τόκους όσο και πληρωμές για το κεφάλαιο του δανείου. Επιπλέον η επιδότηση περιορίζεται στο ανώτατο ποσό των €10.000 κατά έτος και κατά οφειλέτη.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για ένταξη στο Σχέδιο είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Κεντρική Τράπεζα με βάση την Οδηγία Διαχείρισης Καθυστερήσεων του 2015, όσον αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας διαμεσολάβησης στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Επίσης ο υποψήφιος πρέπει να έχει αποταθεί σε Σύμβουλο Αφερεγγυότητας με σκοπό να καταρτιστεί Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής.

«Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος δεν διορίζει διαμεσολαβητή. Επικαλείται πρόνοιες της νομοθεσίας του και δεν διορίζει», εξήγησε ενώπιον της επιτροπής, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού.

Ο κ. Φράγκος βρέθηκε στην επιτροπή Οικονομικών, προκειμένου να αιτιολογήσει το αίτημα απογοποίησης της θέσης του γενικού διευθυντή του Οργανισμού.

Όπως είπε, χωρίς την απογοποίηση της θέσης του ΓΔ, ο Οργανισμός δεν μπορεί να παράξει το κοινωνικό του έργο προς τους πολίτες επαρκώς.

Συμπλήρωσε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές. "Μας τηλεφωνούν καθημερινά για πληροφορίες για τα διάφορα σχέδια του Οργανισμού και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας», είπε.

«Χωρίς την κεφαλή του Οργανισμού, η υπάρχουσα διεύθυνση κάνει ό,τι μπορεί, αλλά όταν ένας οργανισμός δεν έχει την κεφαλή δεν μπορεί να λειτουργήσει», κατέληξε.

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επέκρινε την κυβέρνηση για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου.

Λέγοντας ότι η επιτροπή ενημερώθηκε ότι ο ΚΟΑΓ δεν εξέτασε καμία αίτηση μέχρι σήμερα για το σχέδιο αυτό ο κ. Δαμιανού είπε πως «άλλη μια δέσμευση που ουσιαστικά δεν οδήγησε σε κανέναν πρακτικό αποτέλεσμα για όλο αυτό τον κόσμο που ταλαιπωρείται».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα