Ανάλυση: Ποιο το κίνητρο του μακελάρη του Λας Βεγκας

Εξαιρετικά απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο ο μακελάρης του Λας Βέγκας να είχε σχέσεις με το ούτως λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος και να παρακινήθηκε από αυτό για να δράσει.

Σύμφωνα με τη διεθνολόγο Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, η οποία μίλησε στο SigmaLive, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η ευθύνη της τζιχαντιστικής οργάνωσης δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με τον δράστη, όπως προκύπτει, να έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ψυχασθένειας. Εξάλλου,

όπως λέει, ο πατέρας του βρίσκεται στις λίστες καταζητούμενων του FBI.

«Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει αναλάβει και άλλες φορές την ευθύνη για επιθέσεις με τις οποίες δεν έχει καμία σχέση. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αφενός για να επιτεθεί επικοινωνιακά σε χώρες που θεωρούνται ως κέντρα καταναλωτισμού και δυτικής φιλοσοφίας, αλλά και λόγω του ότι τον τελευταίο καιρό χάνει συνεχώς εδάφη από τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να επιχειρεί μια πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική», αναφέρει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεθνολόγο, ο δράστης δεν εμφανίζει καμία ένδειξη συσχετισμού, όμως οι έρευνες που διενεργούνται στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές του, θα καταδείξουν αν υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Επίσης, η μεθοδολογία του δράστη απομακρύνει το ενδεχόμενο τζιχαντιστικού κινήτρου.

«Από τη μια, το γεγονός ότι βρισκόταν επί ημέρες κλειδωμένος μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και ότι αυτοκτόνησε πριν καταφθάσουν οι αστυνομικοί και από την άλλη το ότι είχε στην κατοχή του εκρηκτικά, αλλά δεν τα χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στο πλήθος κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο, δείχνουν ότι τα κίνητρά του δεν ήταν τρομοκρατικά», αναφέρει.

Τέλος, η κα Κουκκίδου υπογραμμίζει ότι, παρά τη συζήτηση που διεξάγεται στα social media, στην οποία γίνεται λόγος για τρομοκρατία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τρομοκρατική πράξη, τονίζει, είναι μια πράξη η οποία έχει ιδεολογικά ή πολιτικά κίνητρα και όχι αυτή που γίνεται λόγω ψυχασθένειας, παρά το γεγονός ότι όλες οι πράξεις βίας προκαλούν τρόμο στον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα