Λέσβος: Η Ανδρομέδα το τόλμησε! Στα δικαστήρια Μυτιλήνης η υπόθεση διόρθωσης φύλου

10:35 3/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η υπόθεση διόρθωσης ληξιαρχικής πράξης ενός 30χρονου που αποφάσισε να γίνει γυναίκα, συζητήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, 4 μόλις μέρες μετά την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

«Είναι ένας αγώνας ψυχής και ένας αγώνας επιμονής και υπομονής που μόνο με αρετή και τόλμη θα επιτευχθεί στο μέγιστο. Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η φυλομετάβαση είναι μια επώδυνη διαδικασία και ψυχικά και σωματικά. Αν δεν έχεις

την στήριξη της οικογένειας του περιβάλλοντος σου τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου η Ανδρομέδα Ψαρού που στα 30 της χρόνια αποφάσισε να κάνει αυτό μεγάλο βήμα.

Στη μικρή κοινωνία της Μυτιλήνης η απόφαση της Ανδρομέδας να προχωρήσει σε διόρθωση φύλου βρίσκει πολλά εμπόδια. Ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η βία σε όλες τις μορφές της ακολουθούν τις αποφάσεις της. Η ίδια δηλώνει δυνατή και στέλνει το δικό της μήνυμα. «Βίωσα τον ρατσισμό σε όλες του τις μορφές, σεξιστική βία, φραστική. Πάντα θα υπάρχει κάποια φωλιά που θα εκκολάπτεται και θα ευδοκιμεί η βία. Η κοινωνία της Μυτιλήνης είναι μικρή και τον ρατσισμό τον βίωσα από πολύ νωρίς, από το δημοτικό σχολείο.»

Στέλνει όμως το δικό της μήνυμα και στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. «Θέλω να στείλω το μήνυμα μου στους ανθρώπους που βρίσκονται στη θέση μου και ευελπιστούν σ’ ένα καλύτερο αύριο. Ν’ αναγνωριστεί από την πολιτεία την ελληνική δικαιοσύνη και την κοινωνία το δικαίωμα μας στη ζωή. Μην φοβάστε βγείτε από το κατώφλι της πόρτα σας, φορέστε αυτό που θέλετε, κάντε αυτό που θέλετε, πολεμείστε μέχρις εσχάτων για τον αγώνα σας με περηφάνια αρετή και τόλμη και θα βγείτε κερδισμένοι» τονίζει.

Στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης βρέθηκε σήμερα και η γνωστή στιχουργός Ντέπη Χατζηκαμπάνη. «Στηρίζουμε την Ανδρομέδα Ψαρού, στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το όνειρο του κάθε ανθρώπου. Τους τελευταίους μήνες που είμαι κοντά της έχω διαπιστώσει ότι της δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στις τράπεζες ούτε στο δημόσιο. Ελπίζω να ανοίξει ένας νέος δρόμος, η Ανδρομέδα να αποκτήσει την νέα της ταυτότητα και αυτό να γίνει οδηγός και στους άλλους ανθρώπους να ακολουθούν τα όνειρά τους. Είναι όμορφο ο καθένας να είναι αυτό που είναι όχι ότι θέλουν οι άλλοι να είναι» δήλωσε η Ντέπη Χατζηκαμπάνη.

Η υπόθεση διόρθωσης φύλου της Ανδρομέδας Ψαρού είναι μια από τις ελάχιστες που έφτασε στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων. Η δικηγόρος της Ανδρομέδας, Δήμητρα Χατζηλεωνίδα μιλώντας για την υπόθεση τόνισε: «έχουμε την πρώτη αίτηση για διόρθωση ληξιαρχικής πράξης, λόγω αλλαγής φύλου, στην οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η φυλομετάβαση. Πλην όμως επικαλούμαστε νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στηριζόμενη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο δικαίωμα του αυτοκαθορισμού. Θέλουμε να γίνει αυτή η αλλαγή για να εξυπηρετηθεί πρώτιστος η νομική αναγκαιότητα της ταυτοπροσωπίας, διότι φανταστείτε έναν άνθρωπο να προσέρχεται σε μια δημόσια αρχή και να πρέπει να αποδείξει την ταυτότητά του. Αυτό και μόνο αρκεί για ν’ αποδείξει την ανάγκη νομικής προστασίας».

Η απόφαση της διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης του 30χρονου, μόνο στα χαρτιά πλέον Βαγγέλη, σε Ανδρομέδα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα