Αν δεν τον εκδιώξει, θα καταστεί συνένοχος

Το βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διατύπωσε εις βάρος του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δεν επιτρέπει ούτε κατά ένα λεπτό την παραμονή του Νορβηγού διπλωμάτη στη θέση του. Και καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να ζητήσει από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να τον αποσύρει από τη θέση του, προτού ο κ. Έιντε προχωρήσει σε άλλες κατεδαφιστικές, των κυπριακών θέσεων, ενέργειες.

Ο Νίκος Κοτζιάς, στην ομιλία του για τις εθνικές

επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, κατήγγειλε τον κ. Έιντε για ενέργειες προώθησης της τουρκικής αξίωσης για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους.

«Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής;», ερώτησε. «Μήπως αντί να διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.; Αναρωτιέμαι, έχει τέτοια εξουσιοδότηση και από ποιον; Αν η Τουρκία έχει ένα αίτημα προς την Ε.Ε., να πάει η ίδια και να το διαπραγματευθεί. Καλοδεχούμενη θα είναι. Οι άλλοι, όμως, δεν έχουν καμιά δουλειά να θεωρούν ότι, με αφορμή το Κυπριακό, οφείλουν να συμβάλουν στην ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας, που αφορούν τις σχέσεις της με την Ε.Ε.».

Ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε «μήπως ανέλαβαν να λύσουν το Κυπριακό μετά τις παραβιάσεις των προηγούμενων συμφωνιών, ή ανέλαβαν την καλύτερη υλοποίηση παλιών συμφωνιών και την περισσότερη φιλοτουρκική ερμηνεία τους; Μήπως δεν είναι διαμεσολάβηση αλλά δικηγορία όταν αναλαμβάνουν να τους εξηγήσουν πώς να διατυπώσουν καλύτερα τα αιτήματά τους προς την Ε.Ε.; Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;».

Τέτοιο βαρύτατο κατηγορητήριο δεν έχει διατυπωθεί ποτέ προηγουμένως εις βάρος του κ. Έιντε. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από αξιωματούχο της ελληνικής Κυβέρνησης, του κράτους, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό σύμμαχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν μας εκπλήττουν, βεβαίως, οι κατηγορίες Κοτζιά, κατά του Νορβηγού διπλωμάτη. Ο Έιντε επελέγη από την Αμερικανίδα τέως αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κα Νούλαντ, και αυτό και μόνο συνιστά απόδειξη της μορφής της μεσολάβησης που ανέλαβε. Έχει επανειλημμένα καταγγελθεί για σοβαρές αντικυπριακές και φιλοτουρκικές ενέργειες, για διαστρεβλώσεις των συμβαινόντων στις διακοινοτικές συνομιλίες και για επιλεκτική ενημέρωση ξένων κέντρων αποφάσεων.

Η τελευταία ενέργειά του, να προσπαθήσει να πείσει την Ε.Ε. για την αναγκαιότητα στήριξης της τουρκικής αξίωσης για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, αποτελεί την κορωνίδα των εχθρικών ενεργειών του κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού κράτους.

Ο Έιντε τυγχάνει της πλήρους στήριξης του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, τους ηγέτες των οποίων συχνάκις συναντά και διαβουλεύεται μαζί τους. Σπανίως ή ουδέποτε, συναντά ηγέτες άλλων ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Επανειλημμένα η «Σημερινή» και ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει αντικατάσταση του Έιντε. Ουδέποτε ανταποκρίθηκε. Προφανέστατα επειδή ο Νορβηγός διπλωμάτης εξυπηρετεί πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.

Τώρα, ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Αν και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κωφεύσει και αγνοήσει τις καταγγελίες Κοτζιά, τότε θα επιβεβαιώσει τη στενή συνεργασία του με τον Έιντε και τη συναίνεσή του στις αντικυπριακές ενέργειες που αναλαμβάνει. Θα καταστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνένοχος και συνυπεύθυνος του Νορβηγού διπλωμάτη...

Keywords
Τυχαία Θέματα