Χρονοδιάγραμμα ή τίποτα

Σε εκρηκτικό κλίμα το δείπνο της Κυριακής Αναστασιάδη - Ακιντζί με φόντο και τον ρόλο του Έιντε
Τελεσίγραφο ετοιμάζει ο κατοχικός ηγέτης. Μπρα-ντε-φερ για όλα τα ανοικτά θέματα στο προσκήνιο. Το μοτίβο πιέσεων κινείται σε γενναίες υποχωρήσεις και από τους δύο για να κλείσει η συμφωνία

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα χτυπήσει το «καμπανάκι» του τελευταίου γύρου συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί, με τις δύο πλευρές να δείχνουν έτοιμες για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Ο

Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχθές έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένος να μπει και πάλι σε μια συζήτηση για… ΜΟΕ και ζητά ουσιαστική διαπραγμάτευση. Γι' αυτό και προσπάθησε με το που κυκλοφόρησαν οι φήμες να κόψει τον βήχα του κατοχικού ηγέτη.

Την ίδια ώρα, πάντως, η τουρκοκυπριακή πλευρά λέγεται ότι ετοιμάζεται να προτείνει μια σημαντική προϋπόθεση: η συζήτηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να γίνει το αργότερο εντός δύο μηνών. Με άλλα λόγια, θέλει να θέσει χρονοδιάγραμμα στο τραπέζι.

Στα κατεχόμενα η κατοχική πλευρά σχεδιάζει το πλάνο της επάνω στο δεδομένο ότι, από τη στιγμή που έχουν συζητηθεί τα πάντα και έχουν κατατεθεί και χάρτες, έφτασε ο χρόνος που πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο «δούναι και λαβείν» ευκαιρίας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνομιλιών είτε με επιτυχία είτε με αποτυχία.

Οι προεδρικές κατευθυντήριες γραμμές
Με την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από τη Μάλτα, την Παρασκευή, θα τεθούν επί τάπητος οι στόχοι της ε/κ πλευράς, για τους οποίους ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται αποφασισμένος.

· Επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με δομημένη και συμφωνημένη ατζέντα για καθένα από τα κεφάλαια.
· Επαναβεβαίωση των συγκλίσεων που η τ/κ πλευρά προσπαθεί να αναιρέσει και συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε.
· Απόσυρση από το τραπέζι θεμάτων που δεν άπτονται πτυχών του Κυπριακού, όπως οι 4 διασυνοριακές ελευθερίες της Ε.Ε.

Το κλίμα της κοινωνικής συνάντησης είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένο και αγγίζει και τον κύριο Έιντε.
Αναμένεται η ε/κ πλευρά να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί συνέχιση της δράσης του Νορβηγού διπλωμάτη που «η χάρη του» έφτασε να γίνει μέχρι και διαμεσολαβητής μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. για τις 4 ελευθερίες, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία Αθηνών και Λευκωσίας.

Μάχη χαρακωμάτων στο εσωτερικό μέτωπο
Να σταματήσουν τις δημόσιες δηλώσεις, κάλεσε τους δύο ηγέτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, καθώς επιβαρύνουν περισσότερο το ήδη βεβαρημένο κλίμα. Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι το δείπνο παρέχει ευκαιρία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Για το ΑΚΕΛ η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να διεξαχθούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις,

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η μεθοδολογία που επιβάλλεται είναι η πακετοποίηση και διασταυρούμενη συζήτηση των εκκρεμούντων βασικών θεμάτων. «Αν η διαπραγμάτευση δεν αποδώσει, τίποτα δεν θα θεωρείται δεσμευτικό. Αν, όμως, καταλήξει επιτυχώς, τότε ανοίγει ο δρόμος για αποκλειστική συζήτηση του θέματος της ασφάλειας, στο οποίο η Τουρκία δεν συναντά διεθνή στήριξη στις θέσεις της».

Την ίδια ώρα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ρίχνουν τα πυρά τους. Ο Επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών υποστήριξε ότι «η απάντηση του κ. Αναστασιάδη ότι δεν πρόκειται να συζητήσει ΜΟΕ δεν μας καθησυχάζει. Πολλές φορές αυτοαναιρέθηκε. Η αστάθεια του κ. Αναστασιάδη μάς δημιουργεί ανησυχίες για το αποτέλεσμα που θα έχει αυτό το δείπνο.

Από την πλευρά της και η Αλληλεγγύη υποστηρίζει ότι «η διπλωματία των δείπνων ούτε απέδωσε ούτε πρόκειται να αποδώσει». Το κόμμα εκτιμά ότι τελικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο δείπνο θα πάει και ΜΟΕ θα συζητήσει, ώστε το συντομότερον να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο στο οποίο βρισκόντουσαν πριν από τη διακοπή τους.

«Εκτιμούμε ότι μέσα από ένα δείπνο δεν θα μπορέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει κόκκινες γραμμές, δεδομένου ότι απέτυχε μέχρι τώρα πολλές φορές σε αυτές τις διαδικασίες. Ούτε καν τις ελάχιστες δεσμεύσεις για τις κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς δεν κατάφερε να τηρήσει. Κόκκινες γραμμές που αποτελούσαν και προεκλογικές του δεσμεύσεις», είπε ο κ. Σελινόπουλος.

Να «τελειώσει» ο Έιντε
ΕΔΕΚ και Οικολόγοι στόχευσαν κυρίως τον Νορβηγό διπλωμάτη. Οι Σοσιαλιστές υποστήριξαν ότι «ο ΠτΔ οφείλει να ζητήσει άμεσα την αντικατάσταση του κ. Έιντε».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «αυτό που μας παραξενεύει είναι η στάση ανοχής που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι λόγοι για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν τον έχουν οδηγήσει στο να είχε ήδη ζητήσει την αντικατάστασή του».

Η συνολική συμπεριφορά του κ. Έιντε, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης, ήταν επιεικώς απαράδεκτη, υπονομευτική για την Κυπριακή Δημοκρατία και σαφώς υποβοηθητική για την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.

Παράλληλα οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι «πρέπει άμεσα ο κ. Έιντε να μας απαλλάξει από την παρουσία του και να αντικατασταθεί από έναν πραγματικά ουδέτερο αξιωματούχο…».

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι «το ενορχηστρωμένο σχέδιο υπέρ της Τουρκίας, του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και ο τελευταίος άνθρωπος που ίσως είχε ενδοιασμούς για τον προκλητικό και μονόπλευρο ρόλο του κ. Έιντε, έχει πλέον πειστεί για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί».

Στο ίδιο κλίμα και το ΕΛΑΜ, το οποίο υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει στο γεύμα της Κυριακής, 2 Απριλίου, μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του Νίκου Αναστασιάδη, δεν μπορεί να έχει όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η αποδοχή για επιστροφή στις συνομιλίες έγινε μετά την υποταγή στις εντολές της κατοχικής ηγεσίας, χωρίς ανταλλάγματα». Το ΕΛΑΜ καταδικάζει τον εξευτελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών της, μετά την τροπολογία ντροπής που κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ και υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.

Κινητικότητα
Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Λονδίνου για το Κυπριακό Τζόναθαν Άλεν βρίσκεται στην Κύπρο και θα συναντηθεί με τον διαπραγματευτή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ την Παρασκευή επαφές στη Λευκωσία θα έχει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Μεσκόφ, ο οποίος φθάνει την Πέμπτη στο νησί, θα γίνει δεκτός την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Ζήνων.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Μεσκόφ είναι ο αρμόδιος στο ρωσικό ΥΠΕΞ για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο και η επίσκεψή του πραγματοποιείται κυρίως για συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

«Κύριος σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, ενώ ασφαλώς θα γίνει συζήτηση για την παρούσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για λύση του Κυπριακού», ανέφερε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως κατά τις πολιτικές διαβουλεύσεις αναμένεται να συζητηθούν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Την ίδια ώρα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Thijis van der Plas, συναντήθηκε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη συνάντηση παρόντες ήταν η Πρέσβης της Ολλανδίας στη Λευκωσία, Nathalie Jaarsma και οι Ερχάν Ερτσίν και Μελτέμ Ονουρκάν ως σύμβουλοι του Τ/κ ηγέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα