Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Γιάννης Πεχλιβανίδης

Συνεχίσθηκε χθες η δίκη για την υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου
Σε γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασής του, ο κ. Πεχλιβανίδης αρνήθηκε την όποια κατηγορία εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι αθώος

Συνεχίστηκε χθες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η αντεξέταση του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου

Γιάννη Πεχλιβανίδη, από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου, στο πλαίσιο της εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανωτάτων στελεχών της, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.

Κληθείς να πει τι είναι αυτό που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) από την Τράπεζα Κύπρου να κάνει μέχρι τις 30/6/12, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Πεχλιβανίδης είπε ότι απαιτούσε όπως η τράπεζα διέθετε μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 ίδια κεφάλαια 9% και επιπλέον ένα περιθώριο ασφαλείας για ζημιές από την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πεχλιβανίδης ανέφερε ότι το ποσοστό του 9% δεν μπορούσε να αλλάξει, εντούτοις, το ποσό που αντιστοιχούσε σε αυτό το ποσοστό ήταν μεταβλητό, «διότι ήταν το αποτέλεσμα του υπολογισμού του 9% επί των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας». Ερωτηθείς εάν αυτό το ποσό μπορούσε να μεταβληθεί και μετά τις 8 Δεκεμβρίου του 2011 που ανακοινώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ύψους €1,560 δις, ο κ. Πεχλιβανίδης απάντησε καταφατικά.

Η κα. Ευθυβούλου του υπέβαλε τη θέση ότι το ποσό των €1,560 δις για το ΔΣ ήταν το δεδομένο έλλειμμα καθ’ όλη την περίοδο από τις 8/12/11 μέχρι και τις 27/6/12 που εκδόθηκε η ανακοίνωση προς το κοινό σε σχέση με το έλλειμμα της ΕΑΤ. Ο κ. Πεχλιβανίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση αυτή, σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό θα προέκυπτε από το 9% επί των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας στις 30/6/12. Είπε, επίσης, ότι ο σκοπός του 9% ήταν για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς τις τράπεζες του ευρωσυστήματος ως προς το ότι ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Ανέγνωσε γραπτή δήλωση
Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασής του, ο κ. Πεχλιβανίδης αρνήθηκε την όποια κατηγορία εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Στην απολογία του, ο κ. Πεχλιβανίδης τόνισε την πεποίθησή του ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012 σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε σημαντικό γεγονός ή ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, το οποίο η ίδια όφειλε να δημοσιοποιήσει ή ο ίδιος να ζητήσει τη δημοσιοποίησή του.

«Η όποια δημοσιοποίηση κατά το χρονικό διάστημα από τις 14.6.2012 και μέχρι τις 26.6.2012 μη συγκεκριμένων και μη στηριζόμενων σε ασφαλή στοιχεία πληροφοριών μόνο σύγχυση και απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα προκαλούσε, με πιθανές συνέπειες τόσο σε βάρος τους όσο και σε βάρος της τράπεζας», ανέφερε. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι και στην υποθετική περίπτωση, κατά την οποία γινόταν δεκτό ότι έπρεπε να γίνει ανακοίνωση πριν από τις 26.6.2012, ακόμη και τότε η θέση του είναι ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο δική του υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Πεχλιβανίδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, και Γιάννης Κυπρή. Μετά την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του κ. Πεχλιβανίδη, η οποία συνεχίζεται και πάλι σήμερα, σειρά θα πάρουν για τη δική τους απολογία, ο Γιάννης Κυπρή και η Τράπεζα Κύπρου. Για όλους τους κατηγορουμένους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα