"Σίγησαν τα όπλα" στο εσωτερικό μέτωπο μετά την τριμερή

Οι "ριπές" των κομμάτων στο εσωτερικό σταμάτησαν, για σήμερα τουλάχιστον, καθώς τα κόμματα εκφράζουν μερική ικανοποίηση με επιφυλάξεις, σχετικά με το αποτέλεσμα της τριμερούς στη Νέα Υόρκη.

Όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της τριμερούς, αλλά και για την αποφυγή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, παρά τις πιέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

"Υπερβολικές οι ανησυχίες χωρίς πραγματικό λόγο"

Ο ΔΗΣΥ δια στόματος

Πρόδρομου Προδρόμου τονίζει ότι τελικά οι υπερβολικές ανησυχίες για το τι θα έπραττε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αβάσιμες και κάποτε επίμονες επικρίσεις δεν είχαν πραγματικό λόγο.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα και να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμφωνία, στη βάση ενός λογικού συμβιβασμού, για να τερματιστεί η κατοχή το συντομότερο δυνατόν». «Παράλληλα, εξακολουθεί να υπάρχει και η ανάγκη η Τουρκία να λάβει εκείνες τις απαραίτητες αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεις και στο εδαφικό», συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος και το γεγονός αυτό μεταφέρει πίεση στην Τουρκία και αναμένεται η αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

«Διαψεύστηκαν όσοι ανέμεναν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία»

Διαψεύστηκαν εκείνοι που ανέμεναν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία κατά την τριμερή στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι δεν έχει προκύψει καμιά πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι προφανές, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, ότι το εμπόδιο σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η στάση της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε με νόημα ότι «βλέποντας την αντίδραση του κ. Ακιντζί προβληματίζεται για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση, που θα γίνει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην προσπάθεια του να διατηρήσει τις ισορροπίες και τις δύο κοινότητες ικανοποιημένες».

«Ευτυχώς διαψεύστηκαν οι ανησυχίες μας»

Το Δημοκρατικό Κόμματα, το οποίο σε όλο το προηγούμενο διάστημα κατέκρινε έντονα τις κινήσεις και τις επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη, αυτή τη φορά δήλωσε την ικανοποίηση του «που διαψεύστηκαν οι ανησυχίες», δια στόματος του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, τήρησε τις διαβεβαιώσεις, που έδωσε στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία, καταγραφή των αποκαλούμενων συγκλίσεων, χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και διαδικασία, που θα οδηγούσε σε πενταμερή διάσκεψη.

Ο κ. Παπαδόπουλος, επέμεινε, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άδραξε τη «χρυσή ευκαιρία» με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να καταγγείλει την τουρκική αδιαλλαξία.

«Εκ πρώτης όψεως οι κίνδυνοι έχουν αποφευχθεί»

Οι κίνδυνοι, για τους οποίους είχαμε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν την τριμερή συνάντηση, φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχουν αυτή την ώρα σε μεγάλο βαθμό αποφευχθεί δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος στάθηκε ωστόσο σε ότι αφορά στον ρόλο του Έσπεν Μπάρθ Έιντε, ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, απέδειξε με τη στάση και τη συμπεριφορά του ότι δεν είναι αμερόληπτος, είναι εμφανής, σε πολλές περιπτώσεις, η φιλοτουρκική στάση που επιχειρεί να προωθήσει.

«Έμμεση αναφορά σε πολυμερή διάσκεψη»

Aποφύγαμε τις αρνητικές εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, παρά το γεγονός ότι γίνεται αναφορά για λύση εντός του 2016, η οποία συντηρεί μια αβάσιμη προσδοκία στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας ερμηνεύει, εξάλλου, ως έμμεση αναφορά για το ενδεχόμενο να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη την αναφορά στη δήλωση που ανέγνωσε ο ΓΓ για την ετοιμότητά του να βοηθήσει και ως προς τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

«Πιο αντικειμενική παρέμβαση κομμάτων και ενημέρωση πολιτών»

Ικανοποίηση για το ότι στη Νέα Υόρκη δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του Μουσταφά Ακιντζί και της Τουρκίας για οδικό χάρτη και χρονοδιαγράμματα, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

Μετά την τριμερή, πρόσθεσε, δίνεται η ευκαιρία τους επόμενους λίγους μήνες τα κόμματα να κάνουν μια αντικειμενικότερη παρέμβαση και παράλληλα να ενημερώσουν επί της ουσίας τους πολίτες, με σεβασμό στο απόρρητο των εγγράφων, για να ενεργοποιηθούν και αναλόγως να δράσουν.

«Να καταγγείλουμε τις παρεμβάσεις Έιντε»

Στον ρόλο που προσπάθησε να διαδραματίσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε στάθηκε με δηλώσεις της στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους. Η κ. Θεοχάρους εισηγήθηκε να καταγγείλουμε τις ψευδολογίες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, που έπεισε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι θα προχωρήσουμε σε πενταμερή διάσκεψη και θα τεθούν οδικός χάρτης και χρονοδιαγράμματα.

Η κα. Θεοχάρους χαρακτήρισε τον κ. Έιντε παντελώς αναξιόπιστο και υποστήριξε ότι τα ίδια λέει και στην ΕΕ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ικανοποίηση θα υπήρχε αν στη θέση Ακιντζί βρισκόταν η Τουρκία»

Πως μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν ο κύριος υπαίτιος, η Τουρκία, έμεινε για ακόμα φορά στο απυρόβλητο και όταν η δέσμευση παραμένει για λύση στην μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τονίζει ότι για να εκφράσει ικανοποίηση, θα πρέπει στη θέση του Ακκιντζί, τον οποίο παρουσιάσαμε διεθνώς για ακόμα μια φορά ως ισότιμο συνομιλητή, να βρίσκεται η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα