Ενιαίο κατώτατο μισθό εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις για τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας τις αντιδράσεις κυρίως των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα τις έκανε να απολέσουν ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η Κύπρος, ως χώρα που μόλις πριν λίγους μήνες εξήλθε του μνημονίου και σε μια περίοδο κατά την οποία προσπαθεί να ξαναβρεί

τον βηματισμό της και να ανακτήσει δυνάμεις και αξιοπιστία, έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο, όταν ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Γκιγιόμ Μπαλάς εισηγήθηκε τη σταδιακή θέσπιση ενός κοινού κατώτατου μισθού, ο οποίος θα μπορούσε να ρυθμιστεί ως ένα ποσοστό (πχ 60%) επί του βασικού μισθού της κάθε χώρας.

Η εισήγησή του ψηφίστηκε από το σύνολο των ευρωβουλευτών, με την ελπίδα να καταχωρηθεί στην αναθεώρηση της οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων, ωστόσο η συζήτηση ακόμα παραμένει πολύ μακριά από μια ενδεχόμενη υλοποίηση.

Η περίπτωση της Κύπρου

Η Κύπρος, μαζί με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει θεσπίσει νομοθεσία για κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση οκτώ επαγγέλματα (πωλητής, γραφέας, νοσηλευτικός βοηθός, βοηθός παιδοκόμου, βοηθός βρεφοκόμου, σχολικός βοηθός και φροντιστής).

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στο SigmaLive αναφέρει ότι παρά τη συζήτηση που λαμβάνει χώρα στην ΕΕ, «εμείς πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι για χώρες οι οποίες βρίσκονται σε οικονομική κρίση, η θέσπιση κατώτατου μισθού δεν είναι εφικτή. Μόνο όταν υπάρχει σταθερή ανάπτυξη, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Όσον αφορά στα οκτώ επαγγέλματα τα οποία υπόκεινται σε τέτοια νομοθεσία στην Κύπρο, η κα. Αιμιλιανίδου υπενθυμίζει ότι την εποχή που θεσπίστηκε ο νόμος, αφενός η χώρα βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, αφετέρου, μετά από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, είχε κριθεί ότι τα συγκεκριμένα επαγγέλματα θα έπρεπε να προστατευτούν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, αναφέρει ότι καταρχήν δεν είναι αντίθετος στη θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού, αρκεί η αγορά να μπορεί να «σηκώσει το βάρος».

«Εμείς πιστεύουμε βέβαια ότι η διαμόρφωση των μισθών πρέπει να αφήνεται στους εργοδότες και στους εργαζόμενους. Ωστόσο, αν είναι να θεσπιστεί κατώτατος μισθός, αυτός θα πρέπει να μην είναι τόσο υψηλός ώστε να προκαλέσει περισσότερη ανεργία. Εξάλλου, ποιο είναι το κριτήριο για το πού θα πρέπει να “κλειδώσει” ο κατώτατος μισθός;», διερωτάται.

ΣΕΚ: Κατώτατος μισθός μόνο με σωστές προϋποθέσεις

Μιλώντας στο SigmaLive, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας αναφέρει ότι η θέσπιση κατώτατου μισθού στην Κύπρο θα μπορούσε να τεθεί σε δημόσια συζήτηση, παρά το γεγονός ότι η Υπουργός Εργασίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ανοιχτό διάλογο.

Ερωτηθείς για το κατά προσέγγιση ύψος ενός κατώτατου μισθού για τα κυπριακά δεδομένα, ο κ. Μάτσας απάντσε ότι αν τελικά θεσπιστεί ότι ο κατώτατος μισθός θα αποτελεί περίπου το 60% του βασικού μισθού κάθε χώρας, στην Κύπρο το ποσό θα φτάνει κατά προσέγγιση στα 960 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τον κατώτατο που ισχύει σήμερα για τα οκτώ επαγγέλματα που προαναφέρθηκαν.

«Το θέμα μας έχει προβληματίσει ως ΣΕΚ, καθώς συμμετέχουμε στα κέντρα λήψεις αποφάσεων των ευρωπαϊκών συνδικάτων, αλλά ενδεχομένως η χρονική συγκυρία για τα κυπριακά δεδομένα να μην προσφέρεται, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν θεσπιστεί κατώτατος μισθός, θα πρέπει ταυτόχρονα να ενισχυθεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά η επιθεώρηση, όπως προβλέπεται από το νόμο περί αδήλωτης εργασίας», τονίζει.

Προσθέτει δε ότι το σημαντικότερο είναι πως αν η συζήτηση τελικά ανοίξει, «θα πρέπει να τεθούν οι σωστές προϋποθέσεις και οι βάσεις για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού. Όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η επιβολή μιας πανευρωπαϊκής ποσόστωσης για κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, λόγω των μεγάλων ανομοιομορφιών που υπάρχουν στις χώρες. Αν είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει σωστά για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις», λέει.

Εξάλλου, προσθέτει, όταν είχε ανοίξει η συζήτηση για την θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), η ΣΕΚ είχε υπογραμμίσει ότι η μη ύπαρξη κατώτατου μισθού θα δημιουργούσε προβλήματα.

Αναφορικά με τον κίνδυνο η Κύπρος να απωλέσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών στην προσέλκυση επενδύσεων, λόγω κατώτατου μισθού, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι οι κυπριακοί μισθοί και το μικρό ύψος στο οποίο διαμορφώνονται σήμερα, δεν μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στη συζήτηση. «Καταλαβαίνουμε όμως τις ανησυχίες που έχουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, γιατί εκεί οι αποκλίσεις στους μισθούς είναι μεγάλες»

ΠΕΟ: Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις

Σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διατηρεί ο ΓΓ της ΠΕΟ Μπάμπης Κυρίτσης. Όπως λέει «οι επιφυλάξεις μας έχουν να κάνουν με το ότι μια τέτοια θεσμοθέτηση, πέρα από το ότι θα συναντήσει πολλά εμπόδια, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε μια εξίσωση προς στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι εργαζόμενοι».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «με παρεμβάσεις από πάνω προς τα κάτω, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, αλλά θα πρέπει να υπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα της κάθε χώρας ξεχωριστά».

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα