"Ο Ολυμπιακός έχει μία βοήθεια παραπάνω σε κάθε ματς"


Ο Πέτρος Μάνταλος μιλά για τη νέα χρονιά που έρχεται και θέτει τους προσωπικούς στόχους του που συμπορεύονται με αυτούς της ΑΕΚ. Ο διεθνής Έλληνας μέσος μιλά για την αγαπημένη του ομάδα, την Εθνική, το πρωτάθλημα που παρακολουθεί, τον Δέλλα, τον Πογέτ και τον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στην εφημερίδα Goal:

Τους

τελευταίους μήνες είσαι πλέον και αρχηγός της ομάδας. Ονειρεύεσαι να σηκώνεις τρόπαια ως αρχηγός της ΑΕΚ;

"Οταν ανακοινώθηκαν από τον κ. Μπάγεβιτς οι αρχηγοί, ήταν σε μια πρωινή προπόνηση. Οταν πήγα σπίτι, κάθισα στον καναπέ και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να σηκώνω κούπες με την ομάδα. Θέλω να το ζήσω αυτό με την ΑΕΚ".

Η Η ΑΕΚ παραμένει μια γροθιά μέσα στα αποδυτήριά της, όπως συνέβαινε πέρυσι;

"Αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο. Μπορεί να μην έχουμε τους παιχταράδες που θα πάρουν μόνοι τους ένα ματς, αλλά λειτουργούμε όλοι μαζί και όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο".

Θεωρείς πως η άνοδος ήταν κάτι σημαντικό για εσάς;

"Από όλους θεωρούνταν αυτονόητο. Αν δεν το πετυχαίναμε, θα ήταν τεράστια αποτυχία. Αλλά σίγουρα δεν ήταν τόσο εύκολο όσο το θεωρούσαν όσοι βρίσκονταν εκτός ομάδας".

Ποια ήταν η χειρότερη και ποια η καλύτερη στιγμή του 2015;

"Η χειρότερη ήταν ο τραυματισμός μου. Οχι μόνο προσωπικά, αλλά και για την ομάδα, επειδή χάσαμε έναν πολύ σημαντικό στόχο".

Μελανό σημείο τη φετινή σεζόν είναι για την ΑΕΚ οι αποτυχίες στα ντέρμπι. Πώς το αντιμετωπίζετε εσείς;

"Αυτά περιμένουμε και εμείς. Αυτά τα ματς περιμένεις να παίξεις. Δεν είναι δικαιολογία πως τα δώσαμε όλα εκτός έδρας. Σε κανένα ματς δεν θεωρώ πως ήμασταν τόσο κακοί, ώστε να μη δικαιούμαστε να πάρουμε κάτι περισσότερο. Τώρα το καλό είναι πως αυτά τα ματς θα τα παίξουμε στην έδρα μας και θα έχουμε κοντά μας ένα από τα καλύτερα όπλα που έχει αυτή η ομάδα, τον κόσμο της".

Ο κόσμος παντού σε αναγνωρίζει, σε χαιρετάει, σε εκτιμά. Τι είναι εκείνο που σου ζητούν περισσότερο;

"Ο κόσμος της ΑΕΚ μου ζητά μία κούπα. Διψούν οι ΑΕΚτζήδες για κάτι τέτοιο. Εχουν περάσει και έξι χρόνια. Είναι πολλά".

Μπορείς να γίνεις Αγιος Βασίλης και να τους φέρεις την κούπα;

"Είναι αυτό που εύχομαι και εγώ. Να φέρουμε μέσα στο 2016 μια κούπα για την ομάδα".

Με την Εθνική και την απότομη πτώση της τι συμβαίνει;

"Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Η εικόνα μας στα προκριματικά δεν ήταν αυτή που θέλαμε. Εύχομαι όλο αυτό να ήταν μια κακή παρένθεση. Από το επόμενο κιόλας ματς ελπίζω αυτό να αντιστραφεί και η ομάδα να κάνει όσα μπορεί".

Γιατί επέλεξες το 20 στην ΑΕΚ, ενώ αλλάζεις τα νούμερά σου στην Εθνική;

"Το 20 δεν είναι γούρι. Το είχα από το ξεκίνημά μου και μου αρέσει. Στην Εθνική έχω αλλάξει αρκετά νούμερα. Οσο είναι δυνατόν θα κρατήσω το 20 στην ΑΕΚ".

Σε ποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα ήθελες να αγωνιστείς;

"Αυτό που μου αρέσει περισσότερο και παρακολουθώ όταν είμαι στο σπίτι είναι το γερμανικό".

Η ομάδα που υποστηρίζεις;

"Θα έπρεπε να πω γερμανική, αλλά ομάδα είναι μόνο μία: η Μπάρτσα. Αυτό που έκανε το '13-'14. Είχαν φτάσει το παιχνίδι τους σε τοπ επίπεδο, έπαιζαν σαν βγαλμένοι από πλέι στέισον. Δεν νομίζω πως θα δούμε ξανά τέτοια μπάλα".

Ισχύει πως με τον Πογέτ προσπαθείτε να παίξετε πιο άμεσο ποδόσφαιρο;

"Πάνω κάτω δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο παιχνίδι μας. Και οι δύο ζητούν κατοχή μπάλας. Ο κ. Πογέτ ζητά να υπάρχουν πιο άμεσες επαφές, να φτάνουμε πιο γρήγορα στην αντίπαλη περιοχή".

Σε προσωπικό επίπεδο είσαι καλά αυτήν την εποχή;

"Τη φετινή σεζόν περίμενα και εγώ την ΑΕΚ πιο ανταγωνιστική. Να βρίσκεται στην κορυφή ή πιο κοντά στην κορυφή. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να φτάσουμε εκεί που πρέπει".

Το καλοκαίρι υπήρξαν προσθήκες και υπάρχει μεγάλη κουβέντα για τα τρία δεκάρια και αν χωράνε μαζί στην ίδια 11άδα. Τι πιστεύεις εσύ;

"Έχουν έρθει πολλοί καλοί παίκτες. Είναι θέμα προπονητή από εκεί και πέρα. Είχαμε πει πως όλοι οι καλοί χωράνε. Ο προπονητής όμως είναι εκείνος που αποφασίζει πώς θέλει να αγωνιστεί".

Η συνεργασία σου με τον Ντιέγκο, τον Βάργκας, είναι καλή;

"Πολύ καλή".

Η φετινή σεζόν δεν έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες που υπήρχαν από τον κόσμο. Πού το αποδίδεις εσύ;

"Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποτυχημένη χρονιά. Αποτυχία είναι πως έχουμε μείνει τόσους βαθμούς πίσω από την κορυφή. Σίγουρα θα μπορούσαμε να έχουμε πάει ακόμα καλύτερα. Το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι καλό και πρέπει να πάμε ψηλότερα".

Η απόσταση από την κορυφή εκτιμάς πως απεικονίζει την πραγματική διαφορά της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό;

"Αν πω όχι, θα πει κάποιος πως χάσαμε 4-0. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει το απόλυτο, αλλά δεν είναι όλα έτσι όπως φαίνονται".

Στον κόσμο υπάρχει μεγάλη κουβέντα για τη διαιτησία, ειδικά σε ματς του Ολυμπιακού. Εσείς το συζητάτε, συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

"Ολοι βλέπουμε ποδόσφαιρο. Βλέπουμε τι γίνεται. Δεν ξέρω το γιατί, αλλά βλέπουμε πως ο Ολυμπιακός έχει μία βοήθεια παραπάνω σε κάθε ματς. Δεν ξέρω το γιατί, αλλά αυτό συμβαίνει".

Η ΑΕΚ ξεκινά το 2016 με στόχο τη 2η θέση, το κύπελλο και τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας για τη νέα χρονιά. Πώς το βλέπεις;

"Ετσι όπως είναι οι ομάδες, στόχοι μας είναι αυτοί. Η ομάδα έχει δείξει καλό πρόσωπο και πιστεύω πως μπορεί να τα καταφέρει εύκολα να πάρει τη 2η θέση και να βρεθεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο κύπελλο πήραμε την πρόκριση με τρεις νίκες από τον όμιλο. Θα μπορούσα να πω ότι το κύπελλο μας ενδιαφέρει περισσότερο και από τη 2η θέση, ώστε να πάρουμε ένα τρόπαιο τη σεζόν. Για τη δημιουργία της ομάδας θα έλεγα να τελειώσει πρώτα η χρονιά. Φαίνεται πάντως πως η ΑΕΚ χτίζει κάτι καλό".

Πόσο σε επηρέασε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ;

"Στην Ξάνθη είχα βιώσει πολλές αλλαγές προπονητών. Δεν με επηρέασε. Κάθε προπονητής φέρνει στην ομάδα νέο κίνητρο σε κάθε ποδοσφαιριστή. Εκείνοι που αγωνίζονταν να κρατήσουν τη θέση τους και εκείνοι που δεν έπαιζαν να μπουν στην ομάδα".

Πώς θα σχολίαζες τη συνεργασία σου με τον Πογιέτ τώρα και τον Δέλλα στο παρελθόν;

"Ο κ. Δέλλας είναι εκείνος που μου έδωσε εκείνο το κάτι που μου έλειπε ως ποδοσφαιριστής. Δεν ξέρω τι ήταν, ίσως ο τρόπος που μου μιλούσε, όπως με προσέγγισε. Ηταν ο καλύτερος που έχω συνεργαστεί. Ο κ. Πογιέτ είναι λίγους μήνες στην ομάδα. Εχει πείρα, είναι καλός προπονητής με σπουδαίο βιογραφικό. Ελπίζω να μας βοηθήσει και να τον βοηθήσουμε και εμείς για να πετύχουμε τους στόχους μας".

Πώς βίωσες το διάστημα που ήσουν εκτός γηπέδων λόγω τραυματισμού;

"Είναι το χειρότερο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή. Εμεινα μεγάλο διάστημα εκτός γηπέδων. Δεν ήθελα να ακούω κανέναν και δεν έβλεπα την ώρα να δουλέψω και να γυρίσω στην καλύτερη κατάσταση".

Αισθάνεσαι πως έχασες κάτι όλο αυτό το διάστημα της απουσίας σου;

"Προσωπικά βλέπω διαφορά στον εαυτό μου. Ελπίζω πως με τον χρόνο θα έρθω στα ίδια επίπεδα που ήμουν πριν. Δεν μπορώ να προσδιορίσω πως είναι κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Είναι κάτι αόριστο, αλλά καταλαβαίνω πως δεν είμαι εκείνος που ήμουν. Είναι δύσκολο να σας το εξηγήσω, αλλά το αισθάνομαι".

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ομάδες από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται για εσένα. Πώς αντιμετωπίζεις εσύ το μέλλον σου;

"Στα αυτιά μου δεν έχει φτάσει τίποτα. Πρώτα θέλω να πετύχω πράγματα με την ΑΕΚ και έπειτα, εάν βρεθεί μια πρόταση που θα συμφέρει εμένα και την ομάδα, είμαι ανοιχτός να το συζητήσω".

Είσαι ικανοποιημένος από τις συνθήκες και τη στήριξη που βρήκες στην ΑΕΚ;

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνολική στήριξη της ομάδας αλλά και του κόσμου σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Μου στάθηκαν πολύ, ιδιαίτερα στην πιο δύσκολη στιγμή που έχω περάσει ως ποδοσφαιριστής, με τον τραυματισμό μου".

Πέρυσι μετά τον τραυματισμό σου φάνηκε ακόμα περισσότερο η σημασία του ρόλου σου στην ομάδα και υπήρξε πτώση. Πώς το έβλεπες εσύ;

"Ηταν ένα δύσκολο διάστημα. Ηταν προς το τέλος της σεζόν, τα ματς δεν είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είχε υπάρξει και ο αποκλεισμός από το κύπελλο και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο κυρίως στην ψυχολογία των παικτών. Κάπου εκεί χάθηκε το ενδιαφέρον, είχαμε χάσει το κίνητρό μας".

Κοιτώντας πίσω με καθαρό μυαλό, σε ποιο σημείο εστιάζεις ως κομβικό για την απώλεια της πρόκρισης;

"Για πολλούς ήταν πρωτόγνωρη η παρουσία 65.000 θεατών στο ΟΑΚΑ. Αλλά ο κόσμος βοήθησε την ομάδα. Ηταν ένα παιχνίδι που είχε ευκαιρίες ο Ολυμπιακός, είχαμε και εμείς τις δικές μας. Νομίζω πως ήταν η φάση. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Πιστεύω πως και στα δυο ματς ήμασταν καλύτεροι από τον Ολυμπιακό. Τελικά, ο Ολυμπιακός πήρε μια πρόκριση που νομίζω πως δεν δικαιούταν".

Η εμφάνιση στο Καραϊσκάκη πέρυσι ήταν η καλύτερη της ΑΕΚ που έχεις δει;

"Είναι ένα από τα καλύτερα ματς της ομάδας. Προσωπική μου άποψη είναι πως εκεί χάθηκε η πρόκριση. Επρεπε να φύγουμε νικητές από το γήπεδο".

Keywords
Τυχαία Θέματα