Σ.Αραβία: Επιδεινώνεται η υγεία του κρατούμενου μπλόγκερ

Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος είναι φυλακισμένος και καταδικασμένος σε μαστίγωση στη χώρα του για "προσβολή του Ισλάμ", υποφέρει από λιποθυμικά επεισόδια και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται, εξαιτίας της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει, δήλωσε την Πέμπτη η γυναίκα του.

Η Ενσάφ Χαϊντάρ, η οποία ζει ως πρόσφυγας στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά, δήλωσε τηλεφωνικά πως ελπίζει ο άνδρας της να τερματίσει την απεργία

πείνας που ξεκίνησε πριν από 20 μέρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταφορά του σε διαφορετική φυλακή στην Σαουδική Αραβία.

Ο Μπαντάουι, ο διαχειριστής του "Φιλελεύθερου Σαουδαραβικού Δικτύου", συνελήφθη το 2012 και στα τέλη του 2014 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και 50 μαστιγώσεις κάθε εβδομάδα για 20 εβδομάδες με την κατηγορία της "προσβολής του Ισλάμ". Η εκτέλεση της ποινής του ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου 2015, όταν δέχτηκε τα 50 πρώτα χτυπήματα, όμως οι επόμενες προγραμματισμένες μαστιγώσεις (κάθε Παρασκευή) αναβλήθηκαν για ιατρικούς λόγους.

Η περίπτωσή του έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλον τον κόσμο, με τον ΟΗΕ να καταγγέλει την ποινή ως "σκληρή και απάνθρωπη". Η Χαϊντάρ, η οποία παρέλαβε στις 16 Δεκεμβρίου εκ μέρους του συζύγου της το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε εκφράσει την αισιοδοξία της έπειτα από την δήλωση του γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελβετίας, που δήλωσε τον Νοέμβριο, ότι ο Μπαντάουι θα λάμβανε βασιλική χάρη.

Τόνισε πως η μεταφορά του συζύγου της για σε διαφορετική φυλακή, που συνέβη ακριβώς μετά, ήταν απρογραμμάτιστη και οδήγησε τον Μπαντάουι να ξεκινήσει απεργία πείνας. "Αυτό ήταν κάτι απρόσμενο και αντίθετο σε όσα είχαμε ακούσει", είπε. "Ελπίζω πως αυτή η απεργία πείνας δεν είναι ένδειξη ότι εγκατέλειψε την μάχη". 'Ενα μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας του Καναδά και μια εκπρόσωπος της Καναδικής κυβέρνησης ανέφεραν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την απεργία πείνας του Μπαντάουι.

"Η κυβέρνηση του Καναδά παραμένει εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση του Μπαντάουι και θα συνεχίσουμε να ζητάμε την επίδειξη επιείκειας σε αυτή την υπόθεση", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ράσχνα Μίσχρα. "Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση του", δήλωσε την Πέμπτη η Χαϊντάρ. "Η υγεία του, η σωματική και η πνευματική είναι σε πολύ κακή κατάσταση", σημείωσε.

`Οπως ανέφερε, συνομίλησε με τον άνδρα της πριν από δύο εβδομάδες, αλλά δεν έχει λάβει ενημέρωση για την κατάσταση του από έναν σύνδεσμο στην Σαουδική Αραβία, που αρνήθηκε να κατονομάσει.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει την κατάσταση της υγείας του Μπαντάουι, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Οτάβα δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο. Η Χαϊντάρ, που βρίσκεται σε απόσταση από τον άνδρα της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα βρεθεί και πάλι κοντά στον άνδρα της έως το τέλος του 2015. "Θα ήθελα πάρα πολύ το νέο έτος να με βρεθεί με ολόκληρη την οικογένεια μου", είχε δηλώσει. "Τέσσερα χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα", ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
υγεια, απεργια, συλληψεις, οηε, κυπε, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, τελος του κοσμου, γυναικα, οηε, αισιοδοξια, εβδομαδες, βρισκεται, δηλωση, ειπε, ελευθερια, ελπιδα, εβδομαδα, ενημερωση, ετος, θυελλα, κυβερνηση, οικογενεια, παιδια, πεμπτη, σαουδικη αραβια, τρια, φυλακη, επεισοδια, χωρα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα