"Ευφραίνεται" η οικονομία της Ιρλανδίας από αύξηση των φόρων

Η Ιρλανδία εισέπραξε 7,5% ή σχεδόν €3 δισ. περισσότερο φόρο από ότι αναμενόταν στο τέλος Νοεμβρίου στο πλαίσιο μιας κινητικότητας που σημειώθηκε στις αποδείξεις εταιρικού φόρου και μιας απότομης μηνιαίας ανόδου στο ΦΠΑ, ανακοίνωσε το Οικονομικό Τμήμα, την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters ένας συνδυασμός της ευημερούσας οικονομίας και μιας αύξησης των πληρωμών φορολογικών

υποχρεώσεων από την μεγάλη ομάδα των διεθνών εταιρειών στην Ιρλανδία επέτρεψε στην Κυβέρνηση να μειώσει τις προβλέψεις της για το έλλειμμα ως το τέλος του χρόνου αυτή την εβδομάδα σε 1,7% του ΑΕΠ από 2,1%.

Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν ανέφερε ότι η Ιρλανδία πιθανόν να εξαλείψει το έλλειμμα, που ήταν το ψηλότερο στην ευρωζώνη μόλις πριν από πέντε χρόνια και πριν το στόχο που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ του 2018.

Ο εταιρικός φόρος αποτελούσε πάνω από τα δύο τρίτα των €2,95 δισ. του πλεονάσματος και θα υπερβεί το ετήσιο ρεκόρ των €6,7 δισ. που είχε εισρεύσει στα κρατικά ταμεία το 2006, πριν την χρηματοπιστωτική κρίση της Ιρλανδίας ακόμη και αν στο τέλος είναι ελαφρά κάτω του στόχου τον Δεκέμβριο.

Μέχρι στιγμής φέτος έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες κατά 60%.

Σε μια θετική ένδειξη για την εγχώρια οικονομία η οποία αρχικά βρισκόταν πίσω από την ανάκαμψη του ισχυρού τομέα εξαγωγών της Ιρλανδίας, οι εισπράξεις του ΦΠΑ αυξήθηκαν απότομα το Νοέμβριο με ετήσια άνοδο 9% ή 3% πιο πολύ απ` ότι αναμενόταν.

Οι δαπάνες της Κυβέρνησης του πρώτους 11 μήνες ήταν 0,6% ή μόλις πάνω από €200 εκ. χαμηλότερα απ` ότι αναμενόταν, αφήνοντας έτσι ένα πλεόνασμα €343 εκ. στο τέλος του Νοεμβρίου έναντι €5,8 δισ. έλλειμμα την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου.

Ωστόσο, αν δεν συμπεριλαμβανόταν η πώληση των μετοχών των κρατικών τραπεζών τότε το έλλειμμα θα ήταν γύρω στο €1 δισ., όπως αναφέρει το Τμήμα Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί να διοχετεύσει €1,5 δισ. από τις εισπράξεις της φορολογίας σε επιπρόσθετες δαπάνες πριν το τέλος του χρόνου.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα