Παρίσι- Εν αναμονή "άσπρου καπνού" στη διάσκεψη για το κλίμα

Κοντά στην επίλυση ενός από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για την κατάληξη σε μια συμφωνία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται οι διαπραγματευτές στο Παρίσι, καθώς, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ευνοούν την καθιέρωση επαναξιολόγησης των μειώσεων των εκπομπών κάθε πέντε χρόνια.

Οι τακτικές επαναξιολογήσεις θεωρούνται κρίσιμο μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας καθώς οι υφιστάμενες δεσμεύσεις των κρατών για μειώσεις στις εκπομπές -που υποβλήθηκαν από 185 χώρες στα ΗΕ- δεν θα αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά

επίπεδα.

Τα κράτη διαφωνούν ως προς τη συχνότητα των ελέγχων. Ενώ πολλές χώρες που θεωρούνται ως οι μεγαλύτεροι ρυπαντές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν μια πενταετή περίοδο, άλλες, όπως η Ινδία, είναι απρόθυμες να δεσμευτούν.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση για διεξαγωγή (αξιολογήσεων) κάθε πέντε χρόνια» δήλωσε η επικεφαλής των ΗΕ για το κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες σε διάσκεψη Τύπου, κατά την τρίτη μέρα των συνομιλιών.

Ωστόσο μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων κρατών και ο μακροπρόθεσμος στόχος για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα