"Mπαρούτι" η μαρτυρία Ζαράμπ κατά Ερντογάν

Μπαρούτι έβαλαν οι μαρτυρίες του Τουρκο-ιρανού, Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κάρφωσε - επι της ουσίας -τον Ερντογάν, ότι είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Περιέγραψε, μάλιστα, λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο παρακάπτονταν οι κυρώσεις, εμπλέκοντας κορυφαίους Τούρκους, αλλά και Ιρανούς Πολιτικούς.

Τα όσα ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα προκάλεσαν την αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ζαράμπ, που από κατηγορούμενος,

βρέθηκε να συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, θα επανέλθει από το λάθος του.

Διαμήνυσε, μάλιστα, ότι η υπόθεση απο δικαστική, έχει καταστεί εντελώς πολιτική, με μοναδικό σκοπό να παγιδεύσει την Τουρκία και την οικονομία της. Πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια για πτώση της τουρκικής κυβέρνησης βλέπει και ο Ερντογάν, ο οποίος, μάλιστα, υπέδειξε ότι τα Αμερικανικά Δικαστήρια, δεν μπορούν να δικάσουν την Τουρκία.

Η καταγγελία που ακούστηκε στο δικαστήριο αφορά στον πρόσφατα παραιτηθέντα σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Μάικ Φλιν, είναι, σύμφωνα με το NBC, υπό διερεύνηση από τον ειδικο ανακριτή. Ωστόσο το δικαστήριο δεν έδωσε ένδειξη διασύνδεσης των δύο υποθέσεων.

Η υπόθεση αυτή πάντως, που ταρακουνά συθέμελα τις ήδη τεταμένες αμερικανο-τουρικές σχέσεις, θα μας απασχολήσει και το επόμενο διάστημα. Η διαδικασία στο Δικαστήριο του Μανχάταν, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ερντογάν πρότεινε στη Γερμανία, αν είναι δυνατόν, ανταλλαγή κρατουμένων υπηκόων της, με Τούρκους Αξιωματικούς, συγκεκριμένα, που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, και τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί συνεργάτες των πραξικοπηματιών. Η Γερμανική Κυβέρνηση απέρριψε, βεβαίως, την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Τέλος, Mέρκελ και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία , κατά την οποία συμφώνησαν πως θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση, πλέον, των διμερών σχέσεων, αρχής γενομένης από την ορκομωσία της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα