Αμνήστευση τραπεζών για διακανονισμούς δανείων

Φορολογική αμνήστευση των Τραπεζών όταν αναλαμβάνουν την κυριότητα ακινήτων από δανειολήπτες στο πλαίσιο διακανονισμών προωθεί η κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες και τι λένες οι Τράπεζες στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρίστου Χαραλάμπους.

Με το πρόσχημα ότι θα βοηθήσει τους δανειολήπτες, οι Τράπεζες

ζήτησαν και όπως πληροφορείται το Σίγμα, πέτυχαν την ετοιμασία νομοσχεδίων για φορολογική αμνήστευση τους στις περιπτώσεις μεταβίβασης της ιδιοκτησίας ακινήτων από δανειολήπτες, στο πλαίσιο διακανονισμών που γίνονται για ανάσχεση των ΜΕΔ.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στη φορολογική Επιτροπή του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών για συγγραφή των νομοσχεδίων με βάση τα οποία οι Τράπεζες δεν θα πληρώνουν φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, ούτε και μεταβιβαστικά τέλη.

Η μη απαίτηση φόρων κρίθηκε αναγκαία γιατί, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Τραπεζών το κόστος τέτοιων πράξεων ανέρχεται στο 20% τη αξίας του ακινήτου και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα ολοκλήρωσης διακανονισμών, με μεγάλους οφειλέτες, που προσφέρουν έναντι των οφειλών τους ακίνητα εκτός υποθήκης. Με βάση παράδειγμα από το Σύνδεσμο Τραπεζών η φορολογική ελάφρυνση θα υποβοηθήσει ως εξής

Όταν για ένα δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ ο οφειλέτης προσφέρει ακίνητο ίσης αξίας (εκτός του υποθηκευμένου) για αποπληρωμή του δανείου, η Τράπεζα λόγω φόρων 20% διαγράφει τα 5/5 του δανείου και έτσι ο δανειολήπτης χάνει το ακίνητο και μένει με χρέος 20 χιλιάδων ευρώ.

Αν δεν πληρώνονται φόροι τότε θα διαγραφεί το σύνολο του δανείου.

Παρά ταύτα πολιτικοί και οικονομολόγοι με τους οποίους συνομίλησε το Σίγμα υπέδειξαν ότι ένα τέτοιο μέτρο, πέραν του αρνητικού αντικτύπου στα κρατικά έσοδα, δεν θα είναι υπέρ των δανειοληπτών αφού ούτως η άλλως όπως υπέδειξαν οι Τράπεζες δέχονται ακίνητα έναντι οφειλών με μεγάλη έκπτωση από την πραγματίκή τους αξία.

Σημείωσαν περαιτέρω ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ανοίξει τον δρόμο στις Τράπεζες να απαιτούν από δανειολήπτες την παραχώρηση περιουσιών που κατέχουν, εκτός της υποθήκης, για εξυπηρέτηση και τελικό διακανονισμό ενός δανείου. Σημειώνεται ότι παράλληλα με την φορολογική αμνήστευση ετοιμάζεται και τροποποίηση στο νόμο περί Τραπεζικών εργασιών που θα επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενοικιάζουν, συντηρούν ακόμη και να αποπερατώνουν ημιτελή ακίνητα που περιέρχονται στην ιδιοκτησία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα