Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed

Αμετάβλητα διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αλλά κατέδειξε ότι παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, παραμένει ο στόχος να προχωρήσει εντός του έτους σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας παράλληλα πως αναμένει ότι η αμερικανική αγορά εργασίας θα ενισχυθεί μετά την πρόσφατη επιβράδυνση που κατέδειξε.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Τράπεζα

των ΗΠΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη το 2016 και το 2017 στο 2% και σημείωσε ότι βλέπει τον πληθωρισμό να επιταχύνεται ελαφρώς το τρέχον έτος, εξέλιξη που υποστηρίξει την άποψη για υψηλότερα επιτόκια.

Σε μια προσεκτική δήλωση πολιτικής που εξέδωσε στο τέλος της διήμερης συνεδρίας της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα δείχνει να ενισχύεται σε σύγκριση με την τελευταία συνεδρία της τράπεζας στο τέλος Απριλίου και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι έχουν μειωθεί οι ρυθμοί ενίσχυσης της αγοράς εργασίας και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή επιμένει στις προβλέψεις της ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο στόχο του 2,0% "μεσοπρόθεσμα", ενώ επαναλαμβάνει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της FOMC δεν κάνει αναφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την έξοδο ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δημιουργήσει αστάθεια στις αγορές εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική ζημιά την παγκόσμια οικονομία.

Σε γενικές γραμμές, όμως, η FOMC εκφράζει εμπιστοσύνη στην ανοδική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, και τα μέλη της Επιτροπής καταδεικνύουν ότι αναμένουν κατά μέσο όρο αύξηση των επιτοκίων από το υφιστάμενο 0,25% - 0,50%, σε περίπου 1,0% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει δύο αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης.

Το Brexit επηρέασε τη διατήρηση των επιτοκίων

Την ίδια στιγμή, η Πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο ή όχι της Βρετανίας (Brexit) από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την απόφαση της Fed να διατηρήσει την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο.

"Σαφώς, αυτή είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Είναι μια απόφαση που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές”, τόνισε η κ. Γέλεν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της του ΔΣ της Fed.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα