Ρωσική προειδοποίηση στη Γαλλία μετά τα επεισόδια στο EURO

Η Μόσχα κάλεσε τον Πρέσβη της Γαλλίας στη Ρωσία προειδοποιώντας τον πως ένα "αντι-ρωσικό" κλίμα κατά τη διάρκεια του Euro μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, μετά που Ρώσοι πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που πραγματοποιείται στη Γαλλία.

Ο

Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ έχει κατηγορήσει τους οπαδούς ομάδων άλλων χωρών για "απόλυτα προκλητικές ενέργειες" κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, όπως το να ποδοπατούν τη ρωσική σημαία.

Η Αστυνομία της Λιλ ανέφερε πως διέλυσαν την Τετάρτη μια ομάδα `Αγγλων οπαδών, που συμπεριφέρονταν με "απειλητικό" τρόπο. Η βρετανική τηλεόραση μετέδωσε πως έγινε χρήση δακρυγόνων στο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομική παρουσία στην πόλη είναι πολύ έντονη, ενόψει των επόμενων αγώνων της Ρωσίας και της Αγγλίας. Τέσσερις Ρώσοι οπαδοί συνελήφθησαν στη Λιλ και απελάθηκαν μετά την κράτησή τους και πριν τον αγώνα που έγινε σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Σλοβακίας.

"Δυο από τους Ρώσους συνελήφθησαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια καυγά στη Λιλ και δυο άλλοι αργότερα, όταν βρέθηκαν να είναι μεθυσμένοι σε ένα αυτοκίνητο με όπλα", δήλωσε ένας εκπρόσωπος στην αστυνομική διεύθυνση της Λιλ. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, τα όπλα ήταν ξύλινα μπαστούνια.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη, Ζαν Μορίς Ριπέρτ, την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έγινε αναφορά ενώπιον του Γάλλου διπλωμάτη σε "διακρίσεις" κατά Ρώσων πολιτών, και επισημάνθηκε πως "περαιτέρω αναμόχλευση των αντι-ρωσικών συναισθημάτων" μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας.

Εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι έγινε κλήση του Πρέσβη της χώρας για το θέμα αυτό, αλλά δεν έκανε οποιαδήποτε περαιτέρω σχόλια.

Τόσο Ρωσία όσο και η Αγγλία έχουν απειληθεί με αποβολή από τη διοργάνωση μετά τις συγκρούσεις εκατοντάδων οπαδών για τρεις ημέρες στη Μασσαλία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα