Το Κυπριακό στην ατζέντα του Φέλτμαν στην Άγκυρα

Το Κυπριακό ήταν συν τοις άλλοις εντός της ατζέντας του βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα στις 30 και 31 Αυγούστου.

Ο κ. Φέλτμαν είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ και άλλους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Γραμματείας του ΟΗΕ, ο κ.

Φέλτμαν ταξίδεψε στην Άγκυρα εκ μέρους του ΓΓ Μπαν γκι Μουν, ενώ επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το Κυπριακό.

«Στην Άγκυρα είχε συναντήσεις με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15-16ης Ιουλίου, καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Επίσης συναντήθηκε με αντιπροσώπους υπηρεσιών και γραφείων του ΟΗΕ που βρίσκονται στην Τουρκία», ανέφερε.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου που επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Γιλντιρίμ είπε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε χάρη στη θέληση και την αποφασιστική στάση του τουρκικού έθνους και ότι η κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, εντός του πλαισίου του νόμου, για την αποτροπή άλλων μελλοντικών αποπειρών.

Παράλληλα ζήτησε την πιο σθεναρή υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα εναντίον «της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO» του Φετουλά Γκιουλέν.

Οι τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι συζήτησαν περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στη Συρία και ότι ο κ. Φέλτμαν εξέφρασε την εκτίμησή του προς την εποικοδομητική προσέγγιση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες τουρκικές πηγές ο κ. Φέλτμαν χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόπειρα πραξικοπήματος, που στόχευσε τη δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία και επανέλαβε τα μηνύματα καταδίκης του πραξικοπήματος και αλληλεγγύης προς τον τουρκικό λαό που είχε απευθύνει ο ΓΓ Μπαν γκι-Μουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα